donderdag 28 januari 2010

Boek 6: Schone lakens en Couchsurfen


Auteur: Arnon Grunberg
Luisterboek, Uitg. Rubinstein, Amsterdam, 2006

Dit is het eerste luisterboek, dat ik helemaal heb afgeluisterd. Heerlijk, onder het breien.

De boeken van Arnon Grunberg kan ik meestal wel waarderen, en ook deze twee korte verhalen waren de moeite waard. Hij begon in 2006 met een serie reportages genaamd Onder de mensen. Op deze cd staan de verhalen Schone lakens en Couchsurfen. Ze worden voorgelezen door Barry Atsma, die een prettige stem heeft om naar te luisteren.

Grunberg probeert als een soort reporter verslag te doen van het leven van 'gewone' mensen. Zij moeten hem voordoen hoe leven nu eigenlijk moet.
Daarvoor werkt hij in een hotel in Beieren als kamerjongen, onder de naam Anton Morsink. Al werkende leert hij deze Anton steeds beter kennen.
Of het reclame voor het hotel is moet ik betwijfelen. Lakens worden niet verschoond voor nieuwe gasten, als ze er nog redelijk schoon uitzien, broodjes, die er ongebruikt uitzien, gaan weer terug in de broodjesvoorraad voor de volgende maaltijd. En ga zo maar door.

In Couchsurfen probeert Grunberg (met succes) een week lang te slapen bij vreemden. Hij vertelt waar hij terecht komt en waarom deze mensen een wildvreemde gast in hun huis opnemen.

Deze twee perioden ziet Grunberg zelf als mede de gelukkigste perioden uit zijn leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten