donderdag 7 januari 2010

Boek 1: Paradijs


Schrijver: Liza Marklund
Jaar van verschijning: 2000
Uitg. De Geus
Oorspronkelijke titel: Paradiset (Uitg. Piratförlaget)
Vertaling: Ina Sassen

Eigenlijk had ik eerst een vorig boek van Marklund moeten lezen, want daarop werd in dit deel van wat duidelijk een serie is, nogal eens teruggegrepen. Voor het begrip van het verhaal was het niet zo belangrijk, maar het zou leuker geweest zijn.

Ook in dit deel (eerder las ik Springstof) is de journaliste Annika Bengtson de hoofdpersoon. Ze lijdt nog steeds onder het haantjesgedrag van haar collega's, en van de machtsstrijd die op de krant waar ze werkt wordt gevoerd. Ze is gedegradeerd naar de nachtploeg, mag zelf geen verslagen meer  schrijven, maar moet de verslagen van anderen bewerken. Dan wordt ze gebeld door een vrouw, die zegt dat ze bedreigde personen helpt te verdwijnen. Zo kunnen ze dan ontsnappen aan hun achtervolgers. Haar organisatie heet het Paradijs. Het verhaal klinkt aannemelijk en Annika gaat met de vrouw praten. Korte tijd later weer een vrouw aan de telefoon: de wanhopige Bosnische Aida. Annika wil haar helpen en geeft haar het telefoonnummer van het Paradijs.

Het verhaal van Aida lijkt verband te houden met enkele moorden, die in de haven van Stockholm zijn gepleegd. Op de redactie van de krant wordt hier veel aandacht aan besteed. Ook Annika duikt erin en weet veel gegevens boven water te krijgen. Dan wordt ook Aida vermoord en Het Paradijs lijkt een wat minder betrouwbare organisatie dan eerst gedacht.

Annika ontmoet Thomas, een ambtenaar, die bij een sociale dienst werkt. Hij moet de vergoeding aan Het Paradijs goedkeuren, als Aida daar opgevangen wordt. Tussen Annika en Thomas bloeit iets op.

Een boeiend boek, over Joegaslavische maffia- en oorlogspraktijken, intriges op een krantenredactie in Stockholm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten