Schrijver: Jan Donkers
Jaar van publicatie: 1994
Uitg. De Harmonie, Amsterdam
Eerder verschenen deze 'memoires' tussen september 1993 en mei 1994 als wekelijks feuilleton in De Volkskrant.
Het jongetje Jan Donkers vertrekt kort na WO II met zijn ouders op de Grote Beer naar Amerika. Daar komen ze terecht in het kleine stadje Donkeyville. De broer van zijn vader, die al eerder met zijn gezin naar Amerika was geëmigreerd, had ervoor gezorgd, dat vader werk kreeg in de 'derrie' (dairy - melkfabriek). Moeder, die in Amsterdam een actieve vrouw was, moet nu alleen het huishouden doen en met andere vrouwen bemoeien. Daar wordt ze niet echt vrolijk van.
Vader vertrekt plotseling en Jan blijft achter met zijn moeder. Hij gaat naar de lagere, en later naar de middelbare school.
Dan overlijdt zijn grootvader en ze keren terug naar Nederland. Als Jan later moed verzamelt en terugkeert naar Donkeyville, vindt hij weinig terug van wat hij achterliet.
Op de achterkant van het boek staat:
Al sinds zijn vroegste jeugd plaagt Jan Donkers zich met het idee dat hij eigenlijk een Amerikaan is, die door een misverstand aan deze zijde van de Oceaan is grootgebracht.
Van alle pogingen dat misverstand recht te zetten is dit zijn laatste. Met deze 'memoires' heeft hij zich geschapen wat hij altijd al wilde hebben: een Amerikaanse jeugd.
Wat mij betreft een geslaagde poging. Het leest zoals het geschreven is: als columns in de krant. Het is geestig en schept een beeld van de jaren vijftig. Een heel plezierig boekje.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten