zaterdag 6 februari 2010

Boek 7: On Beauty

Schrijver: Zadie Smith
Jaar van publicatie: 2005 (deze uitgave 2006)
Uitgeverij Penguin Books
Oorspronkelijke uitg. Hamilton

Een kleine stad, vlakbij Boston, in Massachusets. Het plaatselijk college bepaalt het leven in de stad Wellington. Twee van de professoren, met hun families, zijn de hoofdpersonen in On Beauty.
De familie Belsey bestaat uit vader Howard, een Engelsman, liberaal en blank. Doceert kunstgeschiedenis en is gespecialiseerd in het bekritiseren van Rembrandt. Daarover schrijft hij een boek. Datum van publicatie is en blijft onbekend. Kritisch zijn is belangrijker voor Howard dan genieten van een kunstwerk. Dat laatste is zelfs een beetje verdacht.
Kiki, zijn vrouw, is zwart. Zij werkt in het ziekenhuis.
Dochter Zora adoreert haar vader. Hij kan in haar ogen geen kwaad doen.
Zoon Jerome logeert in Londen bij de andere familie uit het boek, de familie Kipps, waaraan Howard een grenzenloze hekel heeft. Hij wordt verliefd op de dochter Victoria (Vie) en verlaat Engeland, verliefd en beschaamd. Terug in Amerika gaat zijn liefde over.
Zoon Levi is de jongste. Hij begeeft zich in kringen van Haïtianen, komt op voor hun belangen als inwoners van een eiland, 'waarover niemand ooit spreekt'. Hij praat (denkt hij) de taal van de straat. Die is voor andere mensen, waaronder zijn familie, meestal niet te volgen. Zij kennen zijn vrienden niet en begrijpen niet, waarmee hij bezig is.

De familie Kipps:
Vader Monty, Engels en conservatief. Doceert ook kunstgeschiedenis en heeft wel een (positief) boek over Rembrandt gepubliceerd.
Moeder Carlene, ziek. Zij sluit vriendschap met Kiki in de korte tijd, dat ze elkaar kennen.
Dochter Vie, niet zo lief als ze mooi is.
Zoon Michael, gaat trouwen met een Engels meisje en neemt afstand van alles wat met de Belseys te maken heeft.
Het verhaal moet een satire zijn over het leven in een stadje als Wellington. Maar het is vooral een verhaal over de relaties tussen mensen. Waarom houden we de een en niet van de ander? Waarom blijven we iemand ondanks alles trouw? Hoe ontstaan vriendschappen en hoe houd je ze in stand? En ook: wat is mooi?

Omdat de wereld waarin dit boek zich afspeelt mij vreemd is, was het eerst moeilijk om alles te begrijpen en me de situaties voor te stellen. Maar de vertelster is heel goed en het verhaal boeiend. De 'Smiley' achterop het bibliotheekboek, die aan moet geven, dat dit een grappig boek is, vond ik wel misplaatst. Zo grappig was het allemaal niet. Daardoor zou ik het ook bijna niet hebben meegenomen, want grappige boeken laat ik meestal staan. Goed, dat ik dat deze keer niet heb gedaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten