maandag 21 oktober 2019

Boek 82: De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrino

Schrijver: Ransom Riggs
Jaar van publicatie: 2012
Uitg. Clavis
Vert. Tine Poesen
Oorspr. titel: Miss Peregrine's Peculiar Children
***
383 blz


Als je de keus hebt tussen altijd jong blijven en dezelfde dag eindeloos opnieuw te beleven of gewoon ouder te worden en het leven te leven met alle ups en downs die erbij horen?
Als je moet kiezen tussen jezelf en anderen te verdedigen en te vechten of te vluchten?
Dat zijn de dilemma’s waartussen Jakob, een Amerikaanse zoon van rijke ouders, die zich niet al te zeer om hem bekommeren, moet kiezen. Hij trekt veel op met zijn opa Abe, die door velen vreemd gevonden wordt. Hij vertelt over vroeger. Hoe hij als Joodse jongen uit Polen moest vluchten en opgroeide in een weeshuis op een eiland voor de kust van Wales. Dat weeshuis werd geleid door mevrouw Peregrine en bevolkt door kinderen met bijzondere gaven, waar niemand in de tegenwoordige tijd in kan geloven.
Opa leeft in angst: de monsters zullen hem en zijn kleinzoon komen halen. Jake moet naar het eiland gaan. Daar zal hij veilig zijn.
Als opa inderdaad door een monster gedood wordt besluit Jakob naar het eiland te gaan. Ook hij wordt naar een psychiater gestuurd, omdat getwijfeld wordt aan zijn verstand, maar gaat toch op zoek.
Zijn zoektocht levert bovengenoemde dilemma’s op.
Een moeilijk, maar interessant, thema. Toch kostte het me moeite door te blijven lezen. Waar dat precies door kwam valt moeilijk te zeggen. Het verhaal was goed geschreven, met duidelijk uitgebeelde personages. Maar de bijzondere kinderen warenwel erg bijzonder, het weer in de tegenwoordige tijd altijd slecht en de wegen altijd modderig.
Na alle lovende recensies die ik ooit las had ik meer van dit boek verwacht.

Gelezen op 1 oktober

Geen opmerkingen:

Een reactie posten