zondag 28 april 2019

Boek 37: Het moordend testament

Schrijver: Jonathan Coe
Jaar van publicatie: 2013 
Uitg De Bezige Bij 
Vert. Marijke Emeis
Oorspr. titel: What a carve up!
*****
542 blz

Coe schreef al eerder over de rijke familie Winshaw, afkomstig uit een onherbergzaam gebied in het Engelse Yorkshire. Dit deel speelt zich af in de jaren tachtig. Margaret Thatcher is premier. Er wordt alom bezuinigd. Maar de Winshaws worden steeds rijker, hebzuchtiger en meedogenlozer. Michael Owen, een jonge onbekende schrijver, krijgt de opdracht een kroniek te schrijven over de familie. Hij heeft geen idee waar of van wie die opdracht afkomstig is. Maar het honorarium is aanzienlijk en hij heeft toch niet veel anders te doen.
Zo maakt hij kennis met broer en zus Roddy en Hilary, respectievelijk kunsthandelaar en schrijfster van columns. Roddy vertegenwoordigt alleen knappe kunstenaressen, die met hem naar bed gaan. Hun kunst interesseert hem niet. De stukjes van Hilary zijn niet erg waarheidsgetrouw.
Mark zit in de wapenhandel, Dorothy in de bio-industrie, waarbij ze uiterst wrede technieken hanteert, om er (nog) beter van te worden. 
Op deze manier beschrijft Coe de misstanden, die hij waarneemt. Hij doet dat op een geweldige manier. Hij kan een verhaal zo vertellen, dat je niet kan stoppen met lezen. Het verhaal vliegt heen en weer in tijd en plaats, dan weer lees je plotseling iets, dat je meent al eerder in het boek gelezen te hebben. Dat klopt ook, want herhaling is een van de door Coe gebruikte kunstjes. Het boek is verrassend, knap, onthutsend en er zijn nog talloze andere namen voor te verzinnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten