Schrijver: Amos Oz
Jaar van publicatie: 1989
Uitg. Meulenhoff Amsterdam
Vert. uit het hebreeuws door Hilde Pach
Oorspr. titel: Koefsa sjechora (Am Oved, tel Aviv, 1987)
Het is moeilijk te omschrijven, wat ik van dit boek vond. In elk geval hield het me zeer bezig.
De briefwisseling tussen de hoofdpersonen maakt duidelijk, wat er mis gegaan is tussen hen, net zoals de black box in een vliegtuig aangeeft, waardoor een ongeluk kon gebeuren.
Ilona en Alexander zijn getrouwd, maar vechten elkaar het huis uit. Het huwelijk draait uit op een scheiding. Ilona hertrouwt. Michel is de tegenpool van Alexander: rustig, zorgzaam, maar ook zeer overtuigd van zijn eigen goedheid en ook zeer vroom joods. Hij wil de joodse staat opbouwen, vindt, dat mannen het voor het zeggen hebben en dat vrouwen moeten gehoorzamen. Samen met Ilona heeft hij een dochtertje, waar hij graag en veel voor zorgt.
De zoon van Ilona en Alec, Boaz, wil niets meer met zijn ouders te maken hebben. Hij ontspoort.
Ilona roept de hulp van Alec in en dit wordt het begin van contact tussen beiden.
Al lezende wordt Alec steeds sympathieker en Michel steeds onuitstaanbaarder. Dat vindt Ilona duidelijk ook.
Michel verwerpt alles, wat met Alexander te maken heeft, maar zijn geld neemt hij graag aan, hoe meer hoe liever.
Ilona en Alexander zijn als eenzame kinderen opgegroeid in Israël. Die eenzaamheid heeft ze gevormd tot was contactgestoorde personen. Michel, met al zijn familieleden, had meer mensen om zich heen, maar zijn familie was arm, hij moest altijd zelf zien, dat er geld was voor een opleiding.
Het is een brievenroman: Alec woont nu in Amerika en is professor. Hij heeft nauwelijks vrienden, alleen de beheerder van zijn vermogen, Manfred Sackheim, lijkt op een vriend, maar ook zij hebben altijd ruzie in hun brieven. Als problemen rijzen schieten ze elkaar echter te hulp.
Eigenlijk houd ik niet zo van brieven romans, maar dit is zo knap geschreven, dat de karakters voor je gaan leven, dat je blijft lezen om te zien, waar het op uit zal lopen.
Of ik alle verwijzingen naar geschiedenisfeiten en bijbelteksten goed begrepen heb, betwijfel ik. In die zin was het een verwarrend boek. Genoten heb ik er toch wel van en ik zal zeker meer van Oz gaan lezen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten