woensdag 16 januari 2013

Boek 3: A Spanish lover

Schrijver: Joanna Trollope
Jaar van publicatie: 1994
Uitg. Black Swan, London

Deze cover is niet gelijk aan die van het boek, dat ik heb gelezen. Misschien komt het, omdat ik een al wat oudere versie heb, een afgeschreven boek van de bibliotheek, dat ik lang geleden eens meenam, omdat ik de boeken van Joanna Trollope wel met plezier lees.De cover van mijn versie was niet te vinden op het net (of ik heb niet lang genoeg gezocht)

Lizzie en Frances zijn tweelingzussen. Het lijkt, of Lizzie alles heeft: een man, vier kinderen, een galery, waarin zij en Robert, haar man, kunstvoorwerpen verkopen. Ze wonen in een mooi oud huis.
Frances is de 'zielige helft' van de tweeling. Ze is ongetrouwd, woont eenzaam en alleen in Londen, waar ze een wat obscuur (in de ogen van de familie) reisbureau runt.

Dan verandert plotseling alles: Frances besluit om dit jaar Kerstmis niet bij Lizzie en met de rest van de familie te vieren, maar op onderzoek te gaan in Sevilla, naar bestemmingen in Spanje voor haar klanten, die de reizen, die ze voorheen vooral naar Italië organiseerde, allemaal al gemaakt hadden.De familie is in rep en roer, ze maken ruzie en voelen niets van de gebruikelijke kerstsfeer.
Gelukkig komt Frances onverwacht toch nog even langs, omdat de reis naar Spanje op een desillusie uitdraaide.
Toch blijft er iets van interesse knagen. Frances besluit weer een afspraak te maken en terug te gaan naar Spanje. Ze wordt verliefd op Luis, een Spanjaard, die onder andere verschillende hotels bezit, op mooie, onbekende plaatsen en met veel luxe. Perfect voor de klanten van  Frances.

De familie is niet enthousiast, niet aan Engelse en ook niet aan Spaanse zijde, maar Luis en Frances trekken zich er niets van aan.
Aan de Engelse kant gaat intussen alles mis. Door de economische crisis in Engeland loopt de galery steeds minder goed. Lizzie en Robert hebben teveel geld geleend en de bank wil geld zien. Hun huis moet verkocht worden. De spanning tussen Lizzie en Robert loopt op. Lizzie moet een baan nemen. Ze bemoeit zich nog maar zelden met de galery, eens haar grote liefde. Ze mist haar zus en is jaloers op haar. Hoezeer kunnen dingen omgekeerd worden?

De moeder van de tweeling begrijpt Frances heel goed. Ook zij kiest op 68-jarige leeftijd ervoor om alleen te gaan wonen en haar hart te volgen.

Een heel prettig leesbaar boek, waarin soms wel eens wat teveel gezeurd wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten