vrijdag 3 februari 2012

Boek 8: De Bezieling

Schrijver: Fiona McIntosh
Jaar van publicatie: 2006
Uitg. Luitingh Fantasy, Amsterdam
Vertaling: Peter Cuijpers
Oorspr. titel: The Quickening (HarperCollins, 2003)
Naam van de serie: Myrren's geschenk (Myrren's gift)

De werelden in dit boek, Morgravia, Briavel en De Kartels worden zo geloofwaardig beschreven, dat ik dit boek wel kon waarderen. Ik ben niet altijd zo'n liefhebber van fantasy, maar hier bleef ik de bladzijden omslaan: ik was benieuwd, hoe het zou verdergaan.
Het boek is vol afwisseling en verrassende wendingen. Het begint al meteen, met de dood van Ferryl Thirsk, net als alle oudste zonen van het geslacht Thyrsk generaal in het leger van Morgravia. Zijn zoon Wyl is nog te jong om het opperbevel van het leger over te nemen. Hij wordt onder voogdijschap geplaatst van een goede vriend van zijn vader, die hem een opleiding geeft en voor hem zorgt als een vader. Ook de koning, Magnus, neemt hem onder zijn hoede.

Als de vermeende heks Myrren wordt verbrand, neemt alleen Wyl het voor haar op. Zij geeft hem een geschenk. Hij denkt, dat dat alleen haar hond Schelm is. In de loop van het boek blijkt het toch iets meer te zijn. Ook sluit Wyl vriendschap met een jongetje, Vink, die tot dan toe de koninklijke toiletten moest schoonmaken.
Een waarzegster vertelt Wyl dat hij Schelm en Vink vooral bij zich moest houden en naar hen moest luisteren.

Als koning Magnus sterft komt zijn onbetrouwbare zoon Celimus op de troon.

In Briavel wil men graag vrede. Koning Val wordt daar opgevolgd door zijn enig kind, prinses Valentyna. Hoewel zij wordt beschreven als de perfectie in persoon, is ze tamelijk goedgelovig en naïef.
Celimus besluit, dat hij met haar wil trouwen, zodat beide koninkrijken een geheel gaan vormen in de strijd tegen De Kartels en hun koning, die een bedreiging vormt voor Morgravia.

In dit boek verhuizen geesten/persoonlijkheden van lichaam, als bij een soort reïncarnatie. Eerder las ik dat ook in het boek over de hond, die steeds terugkeerde in een ander lichaam. Hij werd steeds opnieuw geboren, in dit boek leeft de persoon steeds verder als een eerder bestaand persoon. Boeiend gegeven, niet altijd even goed uitgewerkt.

Ondanks enkele punten van kritiek, ben ik toch benieuwd naar deel twee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten