vrijdag 17 februari 2012

Boek 12: The Hunger Games

Schrijver: Suzanne Collins
Jaar van publicatie: 2008
Uitg. Scholastic Press

In een toekomstig Amerika - door natuurrampen en ander onheil is het oude Noord-Amerika verdwenen en nu is alleen nog de hoofdstad-staat Capitol over, van waaruit twaalf districten met harde hand bestuurd worden. Samen vormen ze het land Panem - houdt de regering de bevolking onder de duim door ieder jaar de Hunger Games te organiseren. Het is een overlevingsprogramma, waarin uit ieder district een jongen en een meisje van tussen de twaalf en achttien jaar elkaar bestrijden. Er is van de vierentwintig deelnemers maar een overwinnaar mogelijk, de strijd wordt zo gevoerd, dat alle anderen tijdens de Spelen gedood moeten worden.

De spelers worden geselecteerd tijdens The Reaping, een loterij, waaraan alle jongeren uit de leeftijdsklaase moeten meedoen. Wanneer een kind bepaalde gunsten heeft gehad tijdens het voorafgaande jaar komt zijn naam vaker in de namenbak waaruit de speler getrokken wordt voor. De zestienjarige Katniss neemt de plaats vrijwillig in van haar twaalfjarige zusje Prim. Zij is gewend om voor zichzelf te zorgen, om te overleven. Ze kan jagen met pijl en boog, weet hoe ze met strikken wild kan vangen en meer van die dingen, die de regering verboden heeft. Haar overlevingstechnieken en -instincten komen haar tijdens de spelen goed van pas.

Het is een angstaanjagend beeld dat geschetst wordt. Vooral de meedogenloze manier, waarop de Gamemakers het spel inrichten. Alles wordt op televisie getoond, als verplichte kijkkost voor iedereen. Het publiek kan een van de spelers steunen, door cadeautjes (voedsel, medicijnen) te sturen. De kosten daarvan gaan omhoog, hoe verder het spel vordert. Stylisten hebben een grote rol in het spel. Hoe wordt een kandidaat neergezet? Schijn is alles, show nog meer. Katniss moet verplicht doen of ze verliefd is op haar medekandaat Peeta uit district 12. Hij is al zijn hele leven verliefd op haar. Zij moet zien uit te vinden, waar haar prioriteiten en loyaliteiten liggen: bij haar nieuwe, en zeker ook goede, vriend Peeta, of misscien toch, als mocht terugkeren naar huis, bij haar oude vriend? Hoe gaan jongeren om met al die agressie, met de manipulaties? Hoe passen ze hun emotionele gevoelens daarbij aan?

Het succesboek van de laatste paar maanden. Ik had mijn twijfels, maar heb het met plezier gelezen. Spannend. Gaf veel stof tot nadenken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten