dinsdag 9 juli 2019

Boek 57: Tijden van vuur

Schrijver: Kate Mosse
Jaar van publicatie: 2018
Uitg. De Boekerij
Vert. Merel Leene
Oorspr. titel: The Burning Chambers
480 blz

Al eerder las ik een boek van Kate Mosse (Labirinth),en dat kon ik genoeg waarderen om te weten, dat ik graag meer van haar wilde lezen. Met dit boek over de godsdienststrijd tussen katholieken en hugenoten in het zuiden van Frankrijk (16e eeuw), overtrof ze mijn verwachtingen. Ik werd meegesleept door de belevenissen van de 19-jarige Minou. Zij is een van de dochters van boekverkoper Berbard. Haar moeder is overleden. Ze heeft een jonger broertje en zusje, die echter niet op haar lijken. Het zusje is wat ziekelijk en Minou zorgt voor haar, broer zwerft zoveel mogelijk rond in hun woonplaats Carcassonne. Minou ontvangt een raadselachtig briefje, waarin gemeld wordt, dat 'zij weet dat je leeft'. Kort daarna verdwijnt haar vader. Minou wordt met haar broertje naar de zuster van haar overleden moeder in Toulouse gestuurd. In Carcassonne werd het door de onlusten tussen katholieken en protestanten te gevaarlijk voor haar.
In Toulouse werd het niet veel beter. Haar tante was doodsbenauwd voor haar echtgenoot, een streng katholiek, fel gekant tegen de hugenoten.
Voor ze van huis vertrok ontmoette Minou een jonge man, Piet Reydon, die gezocht werd door soldaten. Hij zou iemand vermoord hebben. Minou hielp hem vluchten, omdat ze overtuigd was van zijn onschuld. Later in Toulouse ontmoet ze hem weer.
Dit is een spannend boek. Je voelt je betrokken bij de personages die Mosse beschrijft. De godsdienststrijd, waar eigenlijk alleen maar verliezers zijn, wordt levendig beschreven. De onbetrouwbare, hebzuchtige en machtswellustige priester, die ooit de vriend van Piet was, doet je huiveren en maakt, dat je begrijpt, waarom mensen in opstand tegen de voor hen zo vertrouwde kerk kwamen.
En van wie kwam dat briefje? Waar is de vader van Minou gebleven? 
De raadsels worden een voor een opgelost en tot die tijd lees je door.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten