maandag 31 december 2018

Boek 112: Vermoord in extase

Schrijver: J.D. Robb
Jaar van publicatie: 2014 (1996 eerste publ.)
Uitg. De Boekerij
Oorspr. titel: Rapture in Death
326 blz.
Eve Dallas #4

Eve en Roarke zijn getrouwd. Tijdens hun huwelijksreis moest Eve nog even haar functie als inspecteur van politie uitoefenen: in het resort waar ze verbleven had iemand zelfmoord gepleegd. Als ze thuisgekomen zijn krijgt Eve te maken met nog een paar zelfmoorden. Teveel om toevallig te zijn, teveel overeenkomsten. In de hersenen van de slachtoffers wordt een vreemde vlek aangetroffen. Zijn de slachtoffers gehersenspoeld?
Beetje angstaanjagend boek. Juist deze week staan er veel berichten in de kranten over beïnvloeding van hersenen via de computer. Ook andere dingen, die bij de toekomst waarin de boeken over Eve Dallas zich afspelen, horen, zijn inmiddels nu al in gebruik. Goed onderzoek gepleegd door de schrijfster of voorspellende gave?
Verder een overdaad aan seks. Beetje veel van het goede.

Het blijkt nog niet zo eenvoudig om het aantal boeken hier te nummeren - ik heb echt 112 boeken gelezen, maar Blogspot heeft er maar 111 geteld - ik moet er hier dus een vergeten zijn of verkeerd geteld hebben.
Maar Oudejaarsavond lonkt en ik geloof het wel: Als er maar een boek verschil is, is er ergens een fout gemaakt, die niet zo extreem groot is.We laten het hierbij: ik ben tevreden. Het aantal boeken is vrijwel gelijk als vorig jaar, het aantal bladzijden een fractie kleiner, maar ruim 37.000 bladzijden mag er zijn. De boeken waren dik dit jaar,

woensdag 26 december 2018

Boek 111: Nog één keer feest

Schrijver: Liane Moriarty
Jaar van publicatie: 2005
Uitg. de Fontein
Vert. Anna Livestro
Oorspr. titel: The last anniversary
352 blz
Bookchoice

Humoristische boeken zijn vaak niet aan mij besteed. Al voor ik halverwege ben, begint de humor me te vervelen of tegen te staan. Helaas gebeurde dat ook met dit boek. 
Sophie had ooit een vriendje en de oma van dat vriendje laat haar een huis na op een eilandje in Australië. Haar ex-schoonfamilie is niet unaniem enthousiast, maar gelukkig is ze toch weer welkom in deze familiekring.
Jaren geleden werd op dit eilandje een baby gevonden in een leeg huis. De ouders hadden het pand kort ervoor verlaten en zijn nooit meer teruggezien. De cake die in de keuken stond was nog niet helemaal afgekoeld en ook het theewater was nog warm. De twee meisjes die het kind vonden, verzorgen haar en voeden haar op. Het huis wordt een toeristische attractie. De familie buit het verhaal met groot enthousiasme uit en er wordt veel geld verdiend. Iedere 'verjaardag' van het gebeuren wordt uitgebreid gevierd. Maar nu is het genoeg geweest: er zal nog één keer feest gevierd worden.
Sophie probeert intussen de man te vinden, die in het testament van 'oma' genoemd werd als geschikt voor haar. Een naam werd daarin echter niet vermeld.
Af en toe was het wel grappig, niet alle thema's waren zo licht en luchtig, maar toch - nee, ik vond er niet veel aan.

Boek 110: De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen

Schrijver: Andy Griffiths en Terry Denton
Jaar van publicatie: 2011 (Australië) 2013 (Nederland)
Uitg. Lannoo
Vert. Edward van de vendel
Oorspr. titel: The 13-story treehouse
245 blz.


Onze jongste kleinkinderen zijn dol op deze serie, en zij zijn niet alleen. De boeken gaan als zoete broodjes over de toonbank en Sinterklaas had ook een nieuw deel in de pakjes verstopt.
Ik was benieuwd of ik de serie ook zou kunnen waarderen.
Ook nu weer was het antwoord bevestigend: wat een fantasie! Wat een leuke tekeningetjes!
Met plezier gelezen.

Boek 109: Vermoorde schoonheid

Schrijver: J.D. Robb
Jaar van publicatie: 2014
Uitg. De Boekerij
Vert. Textcase Amsterdam
Oorspr. titel: Immortal in death

Het nadeel van series, waarbij de titels van ieder deel bijna gelijk zijn (de Nederlandstalige boeken hebben allemaal 'vermoord' in de titel, de Engelse 'in death') is, dat je soms niet meer weet, welk deel je als laatste hebt gelezen. Komt daarbij de eeuwige haast bij de bezoekjes aan de bibliotheek, dan neem je zomaar een deel mee, dat je al gelezen hebt. Nog maar een half jaar geleden. Al heel snel wist ik, dat ik dit deel al gelezen had, maar las toch door. Ik was verbaasd, hoe weinig ik onthouden heb (maar toch ook: hoe veel!) Nu snel 'even' deel vier

maandag 17 december 2018

Boek 108: Dying for a ride

Schrijver: Susan Harper
Jaar van publicatie: 2018
Uitg. Fairfield Publishing
Senoia Cozy Mystery #1
128 blz

Felicity Overton opent haar winkel in de hoofdstraat van de stad in Georgia waar ze woont, Senoia. Ze organiseert feesten, ze heeft een zg. 'party planning business'. Bij het zware werk wordt ze geholpen door jefferson, ofwel Jeffrey. Al op de eerste dag worden ze ingehuurd als wedding planner, met een reusachtig budget.
Wanda Monroe organiseert tot nu toe feesten voor de gemeente, maar ze wil daarmee stoppen en draagt Felicity voor als haar opvolgster.
Om wat ervaring in dat soort klussen te krijgen organiseert Felicity eerst de jaarlijkse autoshow. Dit jaar is er een nieuwe verkoper. Hij wil een mooie oude auto verkopen en een van de inwoners van Senoia heeft belangstelling.
Dan wordt de auto eigenaar vermoord. De politie, in de persoon van een ex van Felicity, doet er weinig aan, dus Felicity gaat zelf op zoek, vooral wanneer een van haar vrienden, verzekeringsagent Bobby, verdacht wordt. Zij gelooft niet in de mogelijkheid daarvan, dus geholpen door Jefferson onderzoeken ze de zaak. Dat blijkt echter niet helemaal ongevaarlijk. 
Gezellig tussendoortje.

Boek 107: De patissier van Parijs

Schrijver: Laura Madeleine
Jaar van publicatie: 2016
Uitg.  De Fontein
Vert. Erica Feberwee
Oorspr. titel: The confectioner's tale
318 blz

Guy komt uit Bordeaux naar Parijs en gaat daar werken bij de spoorwegen. Hij komt uit een arme familie en probeert zo vaak mogelijk geld naar huis te sturen. Bij toeval kan hij gaan helpen bij het afleveren van goederen bij de beroemde Pâtisserie Clermont en ontmoet de dochter van de bakker, Jeanne. Het is 1909. Als het tweetal verliefd wordt, blijkt dat onmogelijk. 
In 1988, in Cambridge, is de grootvader van Petra overleden. Hij was historicus. Petra doet onderzoek naar zijn nalatenschap. Ze ontdekt, dat een andere onderzoeker een biografie over hem schrijft. De man is meer op zoek naar sensatie en zit Petra behoorlijk dwars. Petra, die een slechte verhouding met haar vader heeft, wordt gehinderd door het feit, dat haar vader alle papieren aan die biograaf heeft gegeven. 
In de hoofdstukken wisselen heden en verleden elkaar af. Langzaam wordt duidelijk, hoe de Franse Guy en de Engelse Jim elkaar ontmoet hebben en wat de gevolgen van die ontmoeting waren.
Leuk boek, met vaart geschreven en boeiend door de verschillende verhaallijnen.

Boek 106: Lichte jaren

Schrijver: Elizabeth Jane Howard
Jaar van publicatie: 1990
Uitg. Atlas Contact
Vert. Inge kok
Oorspr. titel: The Light Years
De Cazalets #1 (The cazalet Chronicles Volume 1)
544 blz.

Het is vlak voor WO II. De familie Cazalet verblijft, net als iedere zomer in het huis van vader en moeder Cazalet. De rest van de familie bestaat uit ongetrouwde dochter Rachel en drie zoons: Edward, Hugh en Rupert. Zij zijn met hun echtgenotes en kinderen ook uit hun woonplaats Londen naar het huis op het 'platteland', net onder Londen gekomen. De oudste twee zoons hebben in de eerste wereldoorlog gevochten. Edward is daar vrij goed uit gekomen, maar Hugh mist een hand en ondervindt nog steeds de gevolgen van gifgas.
Iedereen voelt de groeiende spanning in de wereld, bij de opkomst van Hitler in Duitsland. 
Het boek is licht autobiografisch. De schrijfster doet haar best alles te beschrijven: wat zich in het huis bevindt, waar iedereen slaapt, woont, ontspant, eet. Hoe ze dat doen en vaak ook waarom ze het doen. Wat hebben ze aan/ Wie zijn de bedienden? Wat is hun taak? Hoe en wat denkt iedereen? 
Het resultaat is vooral dik en soms een beetje langdradig. 
Maar toch begin je steeds meer belangstelling voor de diverse familieleden te krijgen. Sympathie ook voor een aantal: de jonge vrouw van Rupert, Zoe, die door alle oudere familieleden nauwelijks gewaardeerd wordt, kan plotseling de jonge meisjes dingen uitleggen, die voor de ouderen niet bespreekbaar waren. De Victoriaanse traditie en het conservatisme zijn volop aanwezig. Edward wordt steeds onsympathieker - een andere reden om door te willen lezen: de personages gaan steeds meer leven.
Ook de karakters van de kinderen komen steeds duidelijker naar voren. 
En zo lees je het boek niet alleen, maar luister je ook op tijden, dat je wat anders te doen hebt en wel kunt luisteren. Heerlijk. En plotseling, na de toespraak van Chamberlain, die vertelt, dat de oorlog toch niet door gaat, eindigt het eerste deel. Het tweede deel moet hierna ook meteen gelezen worden, zo benieuwd is de lezer naar de verdere avonturen van de Cazalets.

woensdag 5 december 2018

Boek 105: De ongelofelijke avonturen van Bram Vingerling

Schrijver: Leonard Roggeveen
Jaar van publicatie: 2000 (Oorspronkelijk 1921)
Uitg. Van Goor
168 blz

Jaren geleden, op de lagere school, was dit een van de favoriete kinderboeken. Er werd bijna gevochten om het te mogen lezen, iedereen was enthousiast. Het exemplaar in onze schoolbibliotheek lag volledig uit elkaar. Er waren kinderen, die na het lezen ervan belangstelling kregen voor scheikunde en zelf ook proefjes gingen uitvoeren. Harry Mulisch, die dit boek als zijn favoriet bestempelde, begon door het lezen ervan zelf te schrijven.
Het was het verhaal van Bram Vingerling. Zoon van notaris Vingerling uit Den Haag en in zijn vrije tijd dol op het doen van scheikundige proefjes. Hij vindt een stof uit die dingen, en later ook hemzelf, onzichtbaar maken. Dat levert spannende avonturen op.
In 2000 verscheen een herdruk. Ik kocht het, benieuwd of ik het nog steeds zo goed vond en kon ervaren, waarom wij het als kinderen zo geweldig vonden.
Natuurlijk: een aantal dingen zijn gedateerd. Maar wat een fantasie! Wat een goede verteller is Roggeveen. (Ook boeken van zijn hand, geschreven voor jongere kinderen, zijn in mijn geheugen gegrift - ze maakten een lezer van mij)
Opnieuw las ik het met plezier.

Boek 104: Blits!

Schrijver: Wim Daniëls
Jaar van publicatie: 2015
Uitg. Thomas Rap
222 blz.

Nostalgie. Feest van herkenning. Een boek vol woorden, die in de jaren zestig voor het eerst volop gebruikt werden. Ik bleef in de lach schieten, als ik weer iets las, dat ik vergeten was, maar me plotseling weer heel goed herinnerde. Blits boek.

Boek 103: The Moon Sister

Schrijver: Lucinda Riley
Jaar van publicatie: 2018
Uitg. Macmillan
544 blz
De zeven zusters #5

Deel vijf van de serie over de zeven zusters was weer niet weg te leggen, zo hield het me bezig. 
Het is het verhaal van de vijfde zus, Izzie. Zij werkt in Schotland, waar ze zorgt voor dieren in een natuurreservaat, vooral voor de inheemse Schotse wilde katten. De katten moeten verhuizen, omdat de eigenaresse van het park stopt. Katten en Izzie verhuizen naar een park verderop in de Highlands.
Ze ontmoet er een oude zigeuner, die haar vertelt, dat ze weldra Schotland zal verlaten en haar familie in Spanje gaat opzoeken. Hoewel Izzie dat niet wil geloven, blijkt het toch de waarheid. Ze komt terecht in Granada en hoort over haar moeder, grootouders en verdere familie. Over de flamencodansers en de mensen, die de muziek daarbij maakten.
Aan het eind worden we nog nieuwsgieriger naar wat er met pa Salt is gebeurd. Er ontstaat steeds meer twijfel: zou hij echt overleden zijn?
In een volgend deel lezen we dat ongetwijfeld. En zou er ook nog een zevende zus tevoorschijn getoverd worden? Zo blijf je de serie volgen.
Helaas vond ik dit deel minder dan de vorige vier. Vooral de grootmoeder van Izzie, die in de flashbacks de hoofdrol speelde, was zodanig egoïstisch en onsympathiek, dat het verhaal me steeds minder kon boeien.
Maar aan het eind veranderde dat toch weer, dus als deel zes uitkomt, zal ik het zeker gaan lezen.

Boek 102: De Gorgels

Schrijver: Jochem Myjer
Jaar van publicatie: 2015
Uitg. Leopold
132 blz

Dit is een kinderboek zoals een kinderboek hoort te zijn: vol fantasie en spanning, met prachtige tekeningen, mooi uitgevoerd, kortom: een geweldig boek. Ik was benieuwd waarom de Gorgels boeken steeds bovenaan de bestsellerslijsten stonden, maar nu begrijp ik het. Het moet voor ouders, grootouders en anderen die voor kinderen zorgen, een heerlijk voorleesboek zijn.

Boek 101"Dat vreemde in mijn hoofd

Schrijver: Orhan Pamuk
Jaar va publicatie: 2016
Uitg.De Bezige Bij
Vert. Hanneke van der Heijden en Margreet Dorleijn
Oorspr. titel: Kafamda Bir Tuhafljk
640 blz.

Het was moeilijk sterren uitdelen voor dit boek van Nobelprijswinnaar Pamuk. Het was goed geschreven, maar zo dik. Zo zwaar. Ik kreeg pijn in mijn handen van het vasthouden. De letters waren wel erg klein. Het duurde even voor je een bladzijde gelezen had. Daarvan waren er 640. Vol met namen van mensen, plaatsen, dingen. Niet uit elkaar te houden.
Toch zag ik ook de kwaliteit: de meesterlijke sfeerbeschrijvingen, de gevoelens van hoofdpersoon Mervlut, de bozaverkoper en van de mensen om hem heen, die in korte fragmenten door henzelf zelf aan het woord kwamen. Je rook de geuren en zag de kleuren. Wat gebeurt er met tradities in een veranderende wereld.
De wereld zelf: in een paar jaar tijd kreeg Istanbul tien miljoen inwoners er bij. Mensen die niets konden verdienen op het platteland stroomden toe. Istanbul telt nu dertien miljoen inwoners. Nog een wonder, dat er ‘maar’ 640 bladzijden voor nodig waren om alle pijn en alle moeilijke keuzes die gemaakt moesten worden, te beschrijven
Dat is zeker gelukt. Een fascinerend boek, dat je laat nadenken.

Boek 100: De ontbijtclub

Schrijver: Debbie Macomber
Jaar van publicatie: 2001 Deze versie 2015)
Uitg. Harlequin, Holland
Oorspr. titel: Thursday at eight
318 blz.

De boeken van Debbie Macomber zijn als lekkere chocolaatjes: je blijft ze pakken en lezen. 
Vier vrouwen, Clare, Liz, Karen en Julia ontbijten iedere donderdag samen. Ze ontmoetten elkaar ooit bij een cursus dagboekschrijven, die inmiddels is afgelopen. Door de veranderde omstandigheden in hun levens (weduwe geworden, scheiding, beroepskeuze problemen, opgroeiende kinderen) hoopten ze weer grip op de dagelijkse dingen te krijgen en zichzelf beter te leren kennen. 
In januari beginnen ze in hun dagboeken te schrijven. Ze kiezen ieder een ‘woord van het jaar’. 
Tijdens hun ochtendbijeenkomsten bespreken ze hun.vorderingen.
Met veel plezier gelezen.