donderdag 5 juli 2018

Boek 55: Tot op het bot

Schrijver: Jefferey Deaver
Jaar van publicatie: 1997
Uitg. Unieboek/Het Spectrum bv.
Vert. Mariëtte van gelder
Oorspr. titel: The Bone collector
Lincoln Rhyme #1
428 blz.

Een origineel gegeven: een speurder, die aan zijn bed gekluisterd is en iemand anders nodig om voor zijn ogen, oren en overige zintuigen te spelen. Lincoln Rhyme is invalide geworden na een ongeluk bij zijn werk als rechercheur. Hij kan alleen zijn ringvinger nog gebruiken en zijn hoofd. Dat laatste in alle betekenissen van het woord: hij is nog altijd een scherp waarnemer en een intelligente man.
Maar hij is levensmoe: de pijn en het isolement wordt hem te veel. Hij heeft de hulp van een vereniging voor euthanasie al ingeroepen.
Dan wordt zijn hulp ingeroepen bij een moordzaak. Met tegenzin stemt hij toe. Langzaam maar zeker graaft hij zich in in het onderzoek. Zijn slaapkamer verandert in het zenuwcentrum ervan. Alle mogelijke hulpmiddelen voor forensisch onderzoek staan er opgesteld.
Zijn verhouding tot zijn vervangende zintuigen, Amelia Sachs, een onzeker, maar ijverig meisje, dat bereid is alles voor Rhyme te doen, geeft nog meer spanning aan het boek.
Een spannend boek, maar er wordt wel erg gedetailleerd ingegaan op alle forensische kunstjes. Dat werd wel eens wat saai voor de lezer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten