zaterdag 28 oktober 2017

Boek 93: Vrienden voor het leven

Schrijver: Astrid Harrewijn
Jaar van publicatie: 2017
Uitg. Boekerij
320 blz.

Het gevaar bestaat, dat je na het beluisteren van een luisterboek vergeet, het als gelezen in te voeren en aan te geven wat je er van vond en eventueel ook waarom. Dat is jammer, want ik grijp daar later vaak op terug, wanneer ik wil zien, wat ik van een bepaalde schrijver al heb gelezen.
In dit derde deel uit de serie van Astrid Harrewijn over drie vrienden, die samen in Amsterdam een huis bewonen, en waar klusjesman Gijs ook veelvuldig aanwezig is, speelt Kiki de hoofdrol. Joost en Noor gingen haar voor in deel 1 en 2. In die delen kwam Kiki niet zo erg uit de verf: ze was altijd op reis, liet zich weinig gelegen leggen aan de dingen, waar Noor, haar zus, zich druk om maakte. Noor zocht haar ouders op, Kiki had daar tijd nog aandacht voor. Ze gedroeg zich oppervlakkig en geldbelust. Ook met normen en waarden had ze niet veel op. Ze had haar 'weekendjongens', met wie ze vaak en luidruchtig seks bedreef. Als ze te moe werd van al haar drukte, gebruikte ze drugs.
Kiki is in dit deel nog wel dezelfde persoon, maar Gijs en een nieuwe huurder, tevens een vriend van hem, ontfermen zich over haar. Ze heeft zich in de nesten gewerkt en een Russische crimineel zit achter haar aan. Ze duikt onder in een verslavingskliniek in Drenthe. Daar ontmoet ze mensen, met wie ze onverwacht een klik voelt. Even onverwacht zijn de schilderijen, die tijdens de therapie gemaakt worden. Kiki stuurt ze naar een bevriende galeriehouder en die biedt ze te koop aan.
Voor Kiki is de therapie ook niet helemaal vergeefs: ze leert inzien, dat ze zichzelf voorbij aan het lopen was. Ze gaat in op het aanbod een galerie over te nemen in Amsterdam. Ook behartigt ze de belangen van een Deense kunstenaar in Amsterdam en ze begint een relatie met hem. Dit deel was wat minder geloofwaardig: Kiki, die na al die losse relaties plotseling vastigheid wil met zo'n reusachtige Viking? Zijn plannen bevallen haar ook al niet: hij wil al het werk, dat hij de komende weken gaat maken, weggeven.
Ze maakt ruzie met Gijs, die jaloers lijkt te zijn op de Deen, maar zich terugtrekt. Als de Deen toch niet zo betrouwbaar blijkt te zijn, heeft Harrewijn nog een paar verrassende wendingen in petto.
Leuke, ontspannende lectuur, waarin de kunstwereld geen prettige wereld blijkt te zijn. Het zal niet de bedoeling van de schrijfster geweest te zijn dat over te brengen, maar alle drie boeken gaven geen rooskleurig beeld van die wereld. De musea waar Joost en Noor werkten, die slecht geleid werden en waar haat en nijd heersten, de criminele toestanden, waarin Kiki verzeild raakt - niet aantrekkelijk. Veel gebakken lucht en veel te veel belang, gehecht aan veel te veel geld en aanzien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten