woensdag 18 oktober 2017

Boek 89: Tussen zussen

Schrijver: Cathy Kelly
Jaar van publicatie: 2017
Uitg. Meulenhoff Boekerij BV., Amsterdam
Vert. Annemie de Vries
Oorspr. titel: Between Sisters (Orion Publishing Ltd, 2015)

De zussen Cassie en Coco zijn opgegroeid zonder moeder. Moeder was alcoholiste en veroorzaakte een auto ongeluk, met haar twee dochtertjes in de auto. Zij had ook toen gedronken. Haar man en schoonmoeder wijzen haar de deur. Er wordt nooit meer iets van haar vernomen.
Cassie, zeven jaar ouder dan Coco, heeft herinneringen aan haar moeder. Ze herinnert zich haar geur vooral. Ze heeft zich altijd over het jongere zusje ontfermd en is buitengewoon zorgzaam. Alles wil ze zo goed mogelijk doen. Ze is getrouwd, heeft twee kinderen, een zware baan en een schoonmoeder die teveel tijd van haar man opeist. Cassie is altijd moe, heeft de neiging om naar de fles te grijpen als het haar teveel wordt.
Coco leeft wat makkelijker. Ze was nog maar een baby toen haar moeder hen verliet. Ze heeft een winkeltje in vintage spullen. Ze is ongetrouwd, gaat veel om met haar hartsvriendin Jo en diens dochtertje Fiona.
De meisjes zijn opgevoed door hun grootmoeder Pearl, die hun nu ook nog altijd helpt waar ze kan.
Toch kan ze niet voorkomen dat beide meisjes verlatingsangst voelen: hun moeder is immers weggegaan, zonder nog ooit naar hen om te kijken? Als de man van Cassie lijkt te kiezen voor zijn moeder, als Jo ziek wordt, slaat die verlatingsangst in volle hevigheid toe. 
Het boek begint met de opnamen van een televisieprogramma. Lang blijft onduidelijk, waarom dat is. Wie is die Elsa, de bekende tv-persoonlijkheid en psychotherapeut?
Dit soort raadselachtigheden maken, dat je blijft lezen. De stijl waarin geschreven is, vond ik prettig. Vrij korte hoofdstukken, met vaak een wisselend perspectief, volgen elkaar op. De personages waren geloofwaardig en goed uitgewerkt. De thema's verlatingsangst en schuldgevoel zijn invoelend en duidelijk beschreven.
Een fijn boek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten