donderdag 29 maart 2012

Boek 21: Paradise

Schrijver: Toni Morrison
Jaar van publicatie: 1998
Oorspr. uitg. Chatto & Windus, London

Een groep Afrikaans-Amerikaanse mensen sticht een eigen stadje, nadat ze op andere plaatsen geweigerd zijn of met teveel geweld te maken hebben gekregen. Ze leven daar vredig samen, ver van de overige bewoonde wereld.

De enige mensen, die bij hen in de buurt wonen zijn de bewoners van een voormalig klooster. De nonnen zijn op een na allemaal verdwenen, de school voor Indiaanse meisjes is gesloten. Nu wonen er vrouwen, die allemaal een eigen, niet vrolijk, verhaal hebben.

Aan de hand van de verhalen van acht vrouwen, uit het stadje of uit het klooster, wordt verteld over de botsing die ontstaat tussen beide groepen bewoners. Het gaat over racisme, over (ook) vrouwendiscriminatie, over onbegrip. Er wordt niet alleen gediscrimineerd tussen blanken en zwarten, maar ook de mate van zwartheid is van belang: hoe zwarter hoe meer in aanzien.

Om dit boek goed te kunnen waarderen is meer kennis van de achtergronden nodig dan ik bezit. Toch vond ik het een goed verteld verhaal, met een boeiende vorm.
De lettertjes waren echter wel erg klein...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten