donderdag 29 maart 2012

Boek 20: Great expectations

Schrijver: Charles Dickens
Jaar van publicatie: 1860
Gelezen op de kindle e-reader.

Pip is wees. Hij wordt grootgebracht bij zijn zuster en Joe, haar man. Joe is dorpssmid. Ze hebben het niet breed. Joe is altijd vriendelijk voor Pip en helpt hem, wanneer zijn zuster weer eens een van haar buien heeft. Ze slaat dan raak en hard.

In een groot huis in het dorp woont een vrouw, die omringt is door raadsels. Zij nodigt Pip uit bij haar te komen spelen. Daar ontmoet Pip Estelle.

Ook ontmoet Pip op een avond een veroordeelde. Hij vraagt Pip of die kan zorgen voor een vijl om zijn boeien door te vijlen en misschien ook voor iets te eten. Pip doet dat. Dan ziet hij hoe de man later, samen met iemand anders toch weer gegrepen wordt. Hij geeft aan, dat hij de man niet verraden heet.

Dan krijgt Pip de boodschap, dat hij naar Londen mag, omdat iemand geld voor hem heeft gestort bij een notaris. Pip moet een echte heer worden en krijgt daarvoor ook een opleiding. Hij kan een mooie toekomst verwachten.

Hij vermoedt, dat de dame uit het dorp zijn weldoenster is en dat zij wil, dat hij in de toekomst goed genoeg is om met Estelle te trouwen.

Het blijkt allemaal iets anders te liggen.

Een tijdje geleden zag ik een zwart-wit film, gemaakt over dit boek. Die vond ik al mooi, het boek was nog beter. Het is verbazingwekkend met hoeveel humor Dickens zoveel ellende weet te beschrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten