maandag 19 maart 2012

Boek 19: Remarkable creatures

Schrijver: Tracy Chevalier
Jaar van publicatie: 2009
Uitg. HarperCollins, London

Het is altijd plezierig om te lezen over mensen, die een passie hebben voor wat ze doen. Die passie is volop aanwezig bij de hoofdpersonen in dit boek: Mary Anning en Elizabeth Philpot. Beide dames hebben echt bestaan en hebben veel tegenwerking ondervonden bij het uitoefenen van hun passie, het zoeken naar fossielen in Lyme, aan de zuidkust van Engeland, hun woonplaats.

Mary was nog heel jong toen ze van haar vader alles leerde wat hij wist over fossielen. Ze had er oog voor en vond veel meer dan anderen.
Elizabeth was met haar twee zusters in Lyme komen wonen, toen haar broer het familiehuis in Londen opeiste, waar de Philpots, een familie van enige standing, woonde. Veel geld was er niet, dus de zussen werden min of meer verbannen uit de stad.
Elizabeth en Mary sluiten vriendschap. Beiden zijn gefascineerd door fossielen. Maar daarmee betreden ze een wereld, waar alleen mannen welkom zijn.
Bovendien vindt Mary haar eerste 'monsters', fossielen van tot dan toe onbekende dieren. Later zouden die bekend worden als dinosaurussen. Nu riepen de vondsten alleen discussie op: hoe zou een dier uitgestorven kunnen zijn? God zou dat toch niet laten gebeuren met een van zijn schepsels? En hoe kon het, dat niemand deze wezens ooit gezien had? Konden vrouwen wel verstand hebben van zulke zaken? Wanneer Elizabeth probeert een bijeenkomst van de vereniging van geologen bij te wonen, wordt de toegang haar geweigerd. Ze mag op de gang zitten luisteren naar de toespraak over het wezen dat Mary heeft gevonden. De fossielen worden tentoongesteld, met als naam van de vinder altijd een man, meestal van degene die (te weinig) betaald had voor het werk van Mary. Zij en haar familie leden intussen bittere armoede.

Het boek maakte, dat ik meer ging lezen over fossielen en de eerste vondsten van dino's. Eigenlijk wist ik er niets van. Vanmorgen stond in de krant, dat Winterswijk in Nederland een belangrijke vindplaats is van fossielen. Een zeebeest is net gereconstrueerd en zal binnenkort tentoongesteld worden in een museum in Enschede. Ik zou eigenlijk wel even willen kijken! Boeken die zoiets bewerkstelligen verdienen vijf sterren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten