donderdag 31 januari 2019

Boek 13: Rose Harbor in bloei

Schrijver: Debbie Macomber
Jaar van publicatie: 2013
Uitg. De Boekerij
Vert. Linda Broeder
Oorspr. titel: Rose Harbor in Bloom
333 blz
Rose harbor #2

Jo Marie Rose wordt, als ze gespannen is, rustig van haar breiwerk. Ik herken dat en ervaar vaak hetzelfde. Ook rustig word ik van de boeken van Debbie Macomber. Heerlijke ontspanningslectuur, hoewel moeilijke thema’s niet geschuwd worden. 
De gasten van de b&b hebben allemaal hun problemen, die uitgebreid behandeld worden. In dit geval is er een gast, Mary Smith, met ernstige gezondheidsproblemen, die, voor ze sterft een fout uit haar verleden wil goedmaken. Een andere gast, Annie Newton, heeft net haar verloving verbroken. Ze is party planner, en organiseert het gouden huwelijksfeest van haar grootouders. Ze hoopt hierdoor genoeg afgeleid te worden van die verbroken verloving. Afleiding genoeg!
Jo Marie heeft zelf ook ruim voldoende om zich zorgen over te maken. Haar man Paul Rose, met wie ze maar heel kort getrouwd was, stortte neer bij een helikopter ongeluk in Afghanistan. Omdat dit gebeurde op een ontoegankelijke plaats zijn de lichamen nog niet geborgen. Tegen alle berichten in gelooft Jo Marie niet in de dood van Paul.
Gelukkig heeft ze steun van haar knorrige klusjesman Mark en haar hond Rover.
Een verhaal zo zoet, dat het glazuur je van de tanden springt. Of dat het verboden kost is voor mensen met diabetes. Maar soms heeft een mens behoefte aan zoetigheid, vooral na het lezen van een aantal boeken vol ellende. Ik was er nu voor in de stemming. Omdat het boek wel vol stond met zeer Amerkaanse emoties, die me wat minder aanspraken, maar drie sterren.

maandag 28 januari 2019

Boek 12: The Lightkeeper's daughter

Schrijver: Jean Pendziwol
Jaar van publicatie: 2018
Uitg. Weidenfeld en Nicolson, London
Roman
310 blz

Het aantal boeken met ‘de dochter( s) van....’, met op de puntjes de naam van een beroep, is groot. Na een zoekopdracht op de computer ben ik bij zestig titels opgehouden met tellen.
Een klein aantal heb ik gelezen. Sommige in het Nederlands, andere in het Engels. Zoals dit boek over de dochters van de vuurtorenwachter.
Tot ver voorbij de helft van het boek was ik erg enthousiast: mijn waardering kon misschien de vijf sterren wel halen.
De schrijfstijl sprak me aan, de twee hoofdpersonen, die steeds afwisselend een hoofdstuk kregen om hun verhaal te vertellen (Elizabeth, een oude dame die in een verzorgingshuis woont, en Morgan, een jong meisje, dat probeert er achter te komen wie ze toch eigenlijk wel is) evenzeer.
Elizabeth is zo goed als blind. Ze heeft onlangs de dagboeken van haar vader gekregen, die ze nooit eerder heeft gelezen. Morgan heeft een taakstraf en moet werken in het verzorgingshuis. Zij gaat de dagboeken voorlezen en Elizabeth vult de ontbrekende stukken van het verhaal in. Maar het is allemaal niet gegaan, zoals ze altijd heeft gedacht. En er ontbreekt een dagboek. Wat zou daarin gestaan hebben?
De afloop laat zich min of meer raden, maar het eind werd een beetje afgeraffeld. Plotseling kon ik de personages niet meer uit elkaar houden. Niet echt een bevredigend einde, met, in vergelijking, een te lang uitgesponnen verhaal vooraf.
Toen werden het dus maar drie sterren.

Boek 11: Zomerhuis

Schrijver: Linda van Rijn
Jaar van publicatie: 2018
Uitg. Marmer
Literaire thriller
232 blz

Aardige thriller. Volgens de kaft is het boek ook literair, dus dat zal wel. Ik heb de indruk, dat die titel tegenwoordig aan ieder spannend boek wordt gegeven.
Eva, haar man Leon en haar zoontje Max gaan hun vakantie doorbrengen in het vakantiehuisje van de ouders van Eva, op een camping in Drenthe. Leon was liever naar Spanje gegaan en is humeurig. Eva is lichtelijk hysterisch en obsessief de jonge moeder aan het spelen.
Op de camping ontmoeten ze Nienke en Ron, campingvrienden van vroeger, toen ze allemaal hun zomervakantie in Drenthe doorbrachten.
De vakantie lijkt toch nog gezellig te worden, maar dan gaat er iets vreselijk mis.
De plot is nogal voorspelbaar en echt heel spannend werd het niet. Toch, zoas gezegd, aardig en snel te lezen boek

woensdag 23 januari 2019

Boek 10: Aftellen

Schrijver: Elizabeth Jane Howard
Jaar van publicatie: 2017
Uitg. Atlas Contact
Vert. Inge Kok
Oorspr. titel: Marking Time
The Cazalet Chronicles #2
483 blz.

Het tweede deel van de Cazalet serie beluisterde ik als audioboek. Twintig en een half uur! Wel heel lang dus en het was nu en dan moeilijk mijn aandacht erbij te houden.
WO II is begonnen en de leden van de familie Cazalet trekken allemaal naar het platteland, naar het grote huis van de Generaal en de Baronie, stamouders van de familie. De familie is uitgebreid en bovendien komen er allerlei vrienden en bekenden langs, wat het aantal namen om te onthouden steeds groter maakte. Het verhaal van de diverse kinderen was het meest uitgewerkt, naar mijn idee. Zij leefden hun leven nog als kinderen: de oorlog was voor hen niet erg tastbaar.
Behalve voor Clairy. Haar vader Rupert, raakt al vroeg in het boek vermist en de hele familie denkt, dat hij is omgekomen. Clairy blijft vasthouden aan haar geloof, dat haar vader nog leeft.
Edward is nog steeds de schuinsmarcheerder an de familie, Rachel de brave, opofferende dochter. Door het steeds wisselende perspectief krijgt de lezer een goed inzicht in de diverse personages.
Een serie, die zeker de moeite waard is.

Boek 9: Vermist

Schrijver: Harlan Coben
Jaar van publicatie: 1996
Uitg. De Boekerij
Vert. Nienke van der Meulen
Serie: Myron Bolitar #3

Het plan was, na het lezen van de eerste twee delen van deze serie, om snel aan deel drie te beginnen. Het heeft toch nog een poosje geduurd voor ik er aan toe kwam.
Myron, eerder geblesseerd aan zijn knie, heeft lang geen basketbal meer gespeeld. Hij mist het. Vooral de teamgeest. Als hij wordt uitgenodigd om weer te komen spelen, neemt hij dat aanbod graag aan. Goede vriend Win raadt het hem af: volgens hem is de knie van Myron niet goed genoeg en bovendien heeft Myron niet getraind.
Het hernieuwde optreden is dan ook geen succes: Win had gelijk. Dan blijkt waarom het aanbod was gedaan: Myron moest de plotseling verdwenen sterspeler van het team opsporen.
Vlot geschreven en al even vlot lezend als de vorige delen. Spannend, vooral aan het eind, met een onverwachte plot. Personages waarover je graag leest. Natuurlijk Myron en excentriekeling Win, maar ook assistente Esperanza en haar reusachtige vriendin Big Cindy. Geweldig. De humor kan ik hierin erg waarderen, meer dan de achtervolgingsscenes en de vechtpartijen, die in zo’n boek nu eenmaal voorkomen. Die neem ik dan maar voor lief. Snel (hoop ik) verder met deel vier.

Boek 8: De bed & breakfast in Rose Harbor

Schrijver: Debbie Macomber
Jaar van publicatie: 2012
Uitg. De Boekerij
Vert.: Ineke de Groot
Oorspr. titel: The Inn at Rose Harbor
Serie: Rose Harbor #1
320 blz.

Jo Marie Rose is weduwe, na een heel kort huwelijk met de man van haar leven. Ze verlaat haar baan en haar oude woonplaats, koopt een groot huis in Cedar Cove en begint daar een bed en breakfast: de Rose Harbor Inn.
De achternaam van haar man was Rose en ze kiest de naam ter nagedachtenis aan hem.
Verschillende inwoners van Cedar Cove helpen haar en worden vrienden. De norse klusjesman Mark helpt haar bij het maken van een uithangbord en het ontwerpen van haar rozentuin.
De eerste twee gasten hebben hun eigen zorgen. Josh bezoekt de stiefvader, met wie hij nooit heeft kunnen opschieten, Abby gaat naar de trouwerij van haar broer, nadat ze om persoonlijke redenen Cedar Cove was ontvlucht.
Macomber vlecht dit alles ineen tot een lekker leesbare feelgood roman. Erg prettige lichte lectuur voor tussendoor.

woensdag 16 januari 2019

Boek 7: Achter een struik

Schrijver: Herman Brusselmans
Jaar van publicatie: 2018
Uitg. Prometheus
223 blz

Om een boek van Brusselmans te waarderen moet je in de stemming zijn. Soms lukt dat, maar zijn nieuwste boek was zo saai, dat het helaas niet ging. Er viel geen touw aan vast te knopen, hij schrijft eigenlijk maar over één onderwerp en hutselt daarbij zoveel mogelijk platheden door elkaar. Personages krijgen niet de tijd mensen te worden. 
Het kostte heel veel moeite om het uit te lezen.

maandag 14 januari 2019

Boek 6: Neem de tijd


Schrijver: Koen Haegens
Jaar van publicatie: 2012
Uitg. Ambo
208 blz.

Hoe komt het toch, dat iedereen het tegenwoordig zo druk lijkt te hebben? Redacteur van De Groene Amsterdammer Koen Haegens probeert daar het antwoord op de geven in een buitengewoon boeiend boek. Veel van zijn antwoorden kon je ook zelf wel bedenken, maar het is confronterend om alles zo op een rijtje te zien. De mensen worden (en werden!) gemanipuleerd. Tijd moet steeds productiever gebruikt worden en 'leegloperij' moet uitgebannen worden. Kinderen mogen korter leren en nauwelijks meer spelen en kind zijn, ouderen moeten langer doorwerken. Aan de uiteinden van het leven valt immers nog tijdwinst te boeken?!
Ademloos heb ik dit boek doorgelezen. Het was behoorlijk angstaanjagend, maar gelukkig kunnen we proberen, zelf de beheersing van onze tijd in eigen hand te nemen of te houden. De noodzaak daartoe is groot, zo bewijst dit geweldige boek, geschreven in heel prettig Nederlands.

Boek 5: Desserts and Deception


Schrijver: Danielle Cossins
Jaar van publicatie: 2017
Uitg. Fairfield Publishing
144 blz
Margot Durand #2

Als in de handwerkwinkel van Tamara, vriendin van Margot, een dode man wordt aangetroffen bij Tamara's terugkeer van haar huwelijksreis, komt Margot natuurlijk weer te hulp. De man van Tamara, George, is advocaat. Hij is bezig met een zaak tegen een drugsbaron. De dode man is kroongetuige. George wordt verdacht van de moord.
Ook inspecteur Adam Eastwood is weer van de partij.

Boek 4: Croissants and Corruption


Schrijver: Danielle Cossins
Jaar van publicatie:2017
Uitg. Fairfield Publishing (Kindle)
184 blz
Margot Durand #1


Margot Durand, hoofdpersoon in een serie van twaalf, is eigenares van een luxe bakkeri, The Parisian Pâtisseriej. Haar man, die bij de politie werkte, is overleden. Zijn plaats is ingenomen door Adam Eastwood, met wie ze goed kan opschieten.
Als er in het rustige dorp waar Margot woont, iemand vermoord wordt, kan Margot het niet laten op onderzoek uit te gaan, vooral ook omdat haar nichtje, die tijdelijk bij haar woont, bij het geval betrokken lijkt te zijn. 
Adam onderzoekt de zaak voor de politie. 
Gezellig boek, dat de naam 'cosy mystery' zeker verdient.

Boek 3: Melinda metz: Hartendief op pootjes


Schrijver: Melinda Metz
Jaar van publicatie: 2018
Uitg. Harper Collins
 Vert. Ingrid Zweedijk
Oorspr titel: Talk to the Paw
 320 blz

Een prachtige kaft. Reden om dit boek meteen te gaan lezen.
De kat is het huisdier van Jamie, een ongehuwde jonge vrouw, die besloten heeft voorlopig geen nieuwe dates of relaties te beginnen. Ze is lerares geschiedenis, maar heeft een jaar vrij genomen, om helemaal aan zichzelf te besteden. De erfenis van haar net overleden moeder stelt haar daartoe in staat. Ze verhuist tijdelijk naar een wijk vol sprookjeshuisjes in Los Angelos, Storybook Court. Haar kat MacGyver, gaat met haar mee. 
De gedachten van deze kat staan duidelijk beschreven: mensen zijn zwakke wezens, met een slechte zin voor geuren. Hij ruikt op afstand of zijn baasje gelukkig is of niet en probeert daar in het laatste geval wat aan te doen. Ook andere ongelukkigen en eenzamen probeert hij te helpen, zoals een andere bewoner van Storybook Court, David.
Hij is weduwnaar en rouwt nog om zijn overleden vrouw. Hij is eenzaam en macGyver ruit dat op afstand. Hij ontsnapt het huis uit, steelt eigendommen van eenzame mensen (en van Jamie) en legt die dingen op de stoep van mensen, die er misschien wat aan kunnen hebben.
Echt leuk vindt hij het om de hond van David te pesten.
Best grappig boek, met leuke hoofdpersonen. Vooral de manier waarop de denkwijze van de kat weergegeven werd, is goed gedaan.

Boek 2: Rimpels

Schrijver/tekenaar: Paco Roca
Jaar van publicatie: 2010
Uitg. Silvester
Vert. Pieter van Oudheusden
Oorspr. titel: Arrugas (in het frans: Rides)
104 blz.

Rimpels is een grafische roman over de aftakeling van de ouder wordende mens. Het verhaal is, zoal verwacht, niet opwekkend. Maar het is bovendien nogal oppervlakkig en belicht de zaken erg van één kant.
Ernest was bankdirecteur. Bij het ouder worden, nadat hij is gestopt met werken, denkt hij zo nu en dan dat hij dat nog steeds is. Zijn kinderen hebben geen tijd voor hem en dumpen hem in een verzorgingshuis. Meteen al melden ze, dat ze geen tijd zullen hebben om hem op te zoeken.
In het verzorgingshuis wonen alleen mensen die min of meer verward zijn. Het huis heeft twee verdiepingen: beneden wonen de nog enigszins gezonde mensen, boven de zwaar zieken. Ernest besluit zijn best te doen daar niet terecht te komen. Maar zijn Alzheimer wordt steeds erger en er verdwijnen steeds meer mensen aan de tafel waar hij zijn maaltijden gebruikt.
Wel fraai getekend, maar toch net iets te somber eenzijdig en te warrig.

Boek 1: Weg van jou

Schrijver: N.I. Monteny
Jaar van publicatie: 2017
Uitg. Van Halewyck
209 blz.

De relatieproblemen van drie generaties Van Antwerpen. Beschreven in het Vlaams, wat het lezen nogal vertraagde. Als de inhoud dan ook nog niet erg interessant is (de hele familie trekt bedden langs van de één na de andere partner) dan wordt het uitlezen een hele opgave. Wat een oppervlakkigheid!