zaterdag 13 januari 2018

Boek 2: Far from the Madding Crowd

Schrijver: Thomas hardy
Jaar van publicatie: 1874
433 blz

Hardy schreef dit verhaal als feuilleton voor een krant. Hij schiep zijn eigen wereld: het graafschap waar de geschiedenis van Bathsheba Everdene en haar drie verliefde mannen zich afspeelt hebben misschien ooit bestaan, in Normandische tijden, maar niet, zoals hier, in de Victoriaanse.
De schrijver geeft blijk van een geweldig voorstellingsvermogen en kan dat prima op de lezer overbrengen. Het dorp en zijn inwoners gaan voor je leven. Je ziet het zwoegen op het land, wordt bijna moe van als dat geplant en geoogst, van het beschermen van de opbrengsten van het land tegen de kwade invloeden van het weer. Het is bijna een geschiedenisles geworden: hoe deed men bepaalde dingen in de landbouw in die dagen?
Natuurlijk is daar het verhaal van de jonge vrouw, Bathsheba, die haar tante helpt met het verzorgen van haar twee koeien. Ze is arm en heeft zelf zo goed als niets. Wel is ze goed opgeleid. Gabriel Oak, een hardwerkende man, die zelf wat schapen heeft, ontmoet haar, wordt verliefd, vraagt haar ten huwelijk, maar wordt afgewezen.
Enige tijd later keren de kansen als Gabriel zijn schapen kwijtraakt en Bathsheba een erfenis krijgt. De rollen zijn nu omgedraaid: Gabriel heeft nu niets meer, maar gaat werken voor Bathsheba. Prachtig zijn de scenes, waarin de mannen van het dorp na het werk samenkomen rond het haardvuur van de plaatselijke kroeg.
Er verschijnen nog twee aanbidders voor Bathsheba. Een wat saaie, maar vermogende boer en een onbetrouwbare figuur annex soldaat. Natuurlijk maakt Bathsheba, ondanks alle goede raad van Gabriel, de verkeerde keuzes.
Het verhaal is aardig, maar wat dit boek vijf sterren waard maakt is de sfeer, die zo goed beschreven wordt, de personen, die echt gaan leven, het land, dat zo goed beschreven is.
Geweldig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten