donderdag 28 augustus 2014

Boek 44: De slager van Klein Birma

Schrijver: Håkan Nesser
Jaar van publicatie: 2014
Uitg. De Geus
Vertaling: Ydelet Westra
Oorspr. titel: Styckerskan från Lilla Birma (Albert Bonniers Verlag 2012)

In dit voorlopig laatste deel van de Barbarotti serie staat huiselijk geweld centraal.
De slager van Klein Birma is een vrouw, die haar man heeft doodgeslagen en daarna in stukken verdeeld en in het bos verborgen heeft. Echt opgelost is de zaak niet, maar de vrouw heeft gevangen gezeten voor de moord, is nu weer vrij, woonde samen met een andere man, maar die is nu verdwenen. Alleen zijn bromfiets is gevonden in een moeras. Ellen Bjarnebo, 'de slager', wordt meteen verdacht, maar bewijzen zijn er niet.
Als Barbarotti begint te graven in het verleden, vooral in de eerste zaak, blijkt, dat de eerste man van Ellen haar systematisch mishandelde. Met de buren, die op Groot Birma woonden, en waarvan de man een neef was van de man van Ellen, was het contact slecht. Op Groot Birma gingen de zaken beter. Het land was beter, het uitzicht mooier en de financiën wat minder schaars.
Ellen heeft ook een zoon. Die is zo bang van zijn vader, dat hij nooit spreekt. Wat weer de woede en nieuwe mishandelingen van zijn vader oproept.
Intussen probeert Barbarotti zijn privéleven op orde te krijgen. Er is nogal veel gebeurt, en het kost hem moeite.
Ook Eva Backman is niet in staat hem uit zijn misere te helpen. Zij werkt aan een andere zaak, van een vermoorde lokale politicus, en overleg zit er nauwelijks in.
Als na lang speuren Ellen opduikt en verhoord kan worden, blijken de zaken toch iets anders te liggen, dan gedacht.
Een echte Nesser, met relaties, die slecht zijn, onverwachte wendingen en veel spanning, hoewel er niet echt veel gebeurt.
De gesprekken met God, de vele bijbelteksten en de gesprekken met overledenen van Barbarotti, beginnen wat storend te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten