vrijdag 1 augustus 2014

Boek 38: De man zonder hond

Schrijver: Håkan Nesser
Jaar van publicatie: 2012
Uitg. De Geus
Vert. Ydelet Westra
Oorspr. titel: Människa utan hund (Albert Bonniers Verlag, 2006)

Nesser is voor mij echt een ontdekking. De man zonder hond is het eerste deel van een nieuwe serie, met inspecteur Barbarotti als hoofd speurder.
In het begin gebeurt er niet zo veel. Je vraagt je af, of dit echt wel een thriller is. Natuurlijk: er wordt wel spanning opgebouwd, wanneer een familie aan de vooravond van een feestje staat, ter gelegenheid van de vijfenzestigste verjaardag van een vader, en de veertigste verjaardag van diens dochter. Niemand heeft er eigenlijk zin in. De diverse echtparen net, omdat hun huwelijk nu niet het toppunt van geluk is, de kleinzoons niet, omdat ze of te klein zijn, of niet lekker in hun pubervel zitten. De ongetrouwde zoon van het oudste echtpaar (broer van de twee zussen), voelt zich ook alniet welkom in de familie: hij was te zien in een real life soap en staat nu in heel Zweden bekend als Robert de Rukker. Wat een blamage voor zijn vader, die net afscheid genomen heeft als onderwijzer en als superpedagoog te boek is komen te staan. Hij ontvlucht binnenkort Zweden, want hij heeft een huis in Spanje gekocht. Ook daarmee is zijn vrouw niet blij.

Dan verdwijnen, kort na elkaar, twee van de familieleden. Barbarotti doet schijnbaar niet zo veel. Hij loopt rond, kijkt en denkt na. Een oplossing lijkt er niet. Tot bijna een jaar later de puzzelstukken op hun plaats lijken te vallen.

Snel door naar de volgende Nesser.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten