vrijdag 8 augustus 2014

Boek 40: Een heel ander verhaal

Schrijver: Håkan Nesser
Jaar van publicatie: 2012
Uitg. De Geus
Vert. Ydelet Westra
Oorspr. titel: En helt annan historia

Natuurlijk wordt een of meer moorden gepleegd, anders zouden inspecteur Barbarotti en zijn collega's geen functie hebben. Eigenlijk gaat het meer over de relaties en spanningen tussen mensen en de gevolgen daarvan. Over hoe weinig we eigenlijk weten van mensen, met wie we alle dagen bijna omgaan.

Vijf Zweden, twee stellen en de alleenstaande Erik, hebben huisjes gehuurd in Bretagne en willen daar hun vakantie doorbrengen. Erik heeft een vreemde opgepikt en hem een slaapplaats aangeboden, bij hem in het huis. Deze zes mensen trekken samen op en houden vakantie. De vreemdeling beschrijft de activiteiten in zijn dagboek. Fragmenten hiervan zijn verdeeld ver het boek weergegeven. Tussen de zes vakantiegangers stijgt de spanning door enkele onverwachte geeurtenissen.

Jaren later wordt Erik vermoord in Zweden. Barbarotti had eerder een brief ontvangen, anoniem, waarin deze moord werd aangekondigd. De moord op de andere leden van het gezelschap uit Frankrijk wordt ook per brief aangekondigd. De politie heeft geen idee waar ze de dader moeten vinden. Vaak is de moord al gepleegd, voor de brieven werden ontvangen.

In het privéleven van Barbarotti speelt zich ook het nodige af: zijn relatie met Marianne, die in deel 1 een beetje begon, ontwikkelt zich verder. Zijn dochjter Sara heeft het huis verlaten en werkt tijdelijk in Londen, waar Barbarotti zich grote zorgen over maakt. Zijn ex-vrouw wil met haar man naar Hongarije verhuizen en stelt voor, dat de twee zoons nu bij Barbarotti komen wonen.

Dan komt het dagboek, met de belevenissen in Bretagne over de post: de moordenaar heeft het werk af en dit moet de afsluiting vormen. Maar dan blijkt plotseling, dat het een heel ander verhaal moet zijn.
Verrassend en spannend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten