zaterdag 7 september 2013

Boek 44: Belofte maakt schuld.

Schrijver: Patricia Scanlan
Jaar van publicatie: 1998
Uitg. De Kern, Baarn
Vertaling: Karina Zegers de Beijl
Oorspr. titel: Promises, promises (Poolbeg Press, Dublin, 1996)

De familie Munroe telt drie vrouwen: moeder Sheila, die zich belangrijk voelt door in het bestuur van de vrouwenorganisatie van Glenree te zitten, daar vooral veel voor de bakken en te braden en zich vooral 'goed gedraagt'.
Haar schoondochter Miriam. Slecht behandeld door haar eigen familie, omdat ze nooit nee zei en door haar vader en broers als voetveeg werd gebruikt. Nu is ze gelukkig met haar man en kinderen en is de beste vriendin van haar schoonzusje.
Haar dochter Ellen. Ze woont nog thuis, want heeft de ware liefde nog niet gevonden. Dan, op een feest, ontmoet ze Chris Wallace. Een man, voor wie vrouwen snel vallen, die charmant lijkt en onbetrouwbaar is. Ellen valt voor hem als en blok en raakt zwanger. In het conservatieve Ierse dorp kan dat echt niet. De schande is enorm en moeder Sheila neemt het haar dochter erg kwalijk. Steun heeft Ellen van haar vader en van Miriam. Haar vader geeft haar het appartement boven de slagerij, waarvan hij de eigenaar is en waar Ellen werkt. Zo begint ze eindelijk aan een eigen leven.

De beklemmende sfeer in het conservatieve Ierse dorp is goed beschreven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten