dinsdag 12 maart 2013

Boek 18: de gedaanteverwisseling

Schrijver: Franz Kafka
Jaar van publicatie: 1912
Nederlandse vertaling 2009
Uitg. Atheneum - Polak & Van Gennep, Amsterdam
Vertaling Willem van Toorn
Oorspr. titel: Die Verwandlung
De gelezen versie was deel 1 van een speciale uitgave van de Volkskrant in de serie Verboden Boeken, uitg. 2012.

Het boekje is dun, maar geeft veel meer te denken, dan het dikke boek, dat ik hiervoor las. Wat moet ik er over schrijven? Over deze zestig bladzijden hebben anderen al boekdelen volgeschreven. Vol verklaringen over wat kafka wel bedoeld kan hebben met zijn verhaal over Gregor, de uitgebuite handelsreiziger, die op een ochtend wakker wordt, en merkt, dat hij is veranderd in een eng beest, ter grootte van een mens. Hij kan zo niet op tijd in de trein stappen, om zijn werk uit te voeren.
Een andere werknemer van zijn bedrijf heeft op het station gecontroleerd, of hij wel op tijd aanwezig was, dus al snel komt de procureur in hoogst eigen persoon kijken, waarom Gregor zijn plicht niet doet.
Ook Gregor's familie leeft van zijn werk. Ze doen weinig of niets. Ze wonen in het huis, dat hij gekocht heeft. Het bedrijf van zijn vader is failliet gegaan, hij heeft schulden gemaakt bij de directeur van het bedrijf waar Gregor nu werkt(e). Daarom kruipt iedereen voor deze directeur en zijn onderdanen.

De collega's van Gregor bekommeren zich meteen al niet meer om hem. Zijn familie probeert het nog even, vooral zijn zuster doet haar best, maar tenslotte laat iedereen hem vallen.

Meer over dit boekje is overal op internet te vinden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten