dinsdag 31 december 2019

Boek 105: Maria

Schrijver: Suzanne Wouda
Jaar van publicatie: 2018
Uitg. Ambo/Anthos
343 blz
Bookchoice
****

Iedereen, die in Nederland op school de geschiedenisles heeft gevolgd, heeft gehoord van de ontsnapping van Hugo de Groot uit slot Loevesteijn. Er zal ongetwijfeld bi verteld zijn, waarom hij daar opgesloten zat, maar ik moet bekennen, dat ik de finesses niet meer precies wist.
Vraag een Nederlander naar het jaar waarin de slag bij Nieuwpoort plaatsvond. Iedereen geeft onmiddellijk het juiste antwoord. Maar waarom werd die slag gevoerd?
De godsdienststrijd tussen remonstranten en contra-remonstranten: een belletje heeft ook daar meestal geluid. Zelfs Gomarus en Arminius klinken bekend.
Maar bijna niemand kent de naam van de vrouw van Hugo de Groot. Zij speelt de hoofdrol in dit verhaal. Maria was de dochter van de burgemeester van Veere. Een sterke vrouw. Een andere sterke vrouw, Elske, afkomstig uit Bredevoort, is haar steun en toeverlaat. Het is heerlijk om te lezen over deze twee dames en war ze meemaken. Tegelijkertijd wordt je geschiedkundige geheugen even grondig opgefrist.
Dat alles geschreven in een zeer leesbare stijl, waarvan ik bij het lezen van een vorig boek van deze schrijfster ook al zo genoten had (Roeien naar de Volewijck).
Een aanrader.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten