woensdag 30 mei 2018

Boek 50: De groep

Schrijver: Mary McCarthy
Jaar van publicatie: 1954
Uitg. Sijthoff
Vert. J.F. Klipjuis en R.W.M. Kliphuis-Vlaskamp
Oorspr. titel: The Group
367 blz.

Ruim vijftig jaar lang stond dit boek op een van onze boekenplanken: het maakte deel uit van de bibliotheek die manlief had verzameld voor we trouwden. Al die tijd had ik vaag het idee, dat ik het wilde lezen: de kritieken die ik erover las war bijna allemaal zeer lovend.
De papieren omslag van het boek was al lang niet meer aanwezig en daarom viel de stoffen omslag op, met de eenvoudige, maar sprekende afbeelding van een ster, waarvan de punten de vriendinnen, die samen op een luxe school zaten, vlak voor WO II, symboliseerden, en in het midden dat wat hen het meest bezighield na die schooljaren: een dikke gouden ring.
In ieder hoofdstuk speelt een van de meisjes de hoofdrol, de anderen komen daar allemaal of met een paar ook in voor. Je leert ze goed kennen, met allemaal hun eigen eigenaardigheden. Veel van hen komen uit zeer rijke families, en standsverschil bepaalt hier en daar zeker de verhoudingen.
De mannen die ze veroveren worden niet al te rooskleurig afgebeeld: ze zijn te overtuigd van hun eigen belangwekkendheid. De toneelspeler voelt zich geweldig: hij zal toneelstukken spelen, schrijven en regisseren. Er komt niet veel van terecht. 
De kinderarts weet precies hoe hun kind opgevoed moet worden, maar vergeet af en toe de wetenschappelijke regels te overtreden, zodat het kind ernstig tekort komt in warmte.
Het boek geeft een prachtig beeld van de tijd vlak voor de oorlog, in Amerika.
De moeite van het lezen zeer waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten