woensdag 30 mei 2018

Boek 51: De dienstmeid van Fairbourne Hall

Schrijver: Julie Klassen
Jaar van publicatie: 2012
Uitg. Voorhoeve, utrecht
Vert. Lia van Aken
Oorspr. titel: The maid of Fairbourne Hall
490 blz.

Het is een groot genoegen de boeken van Julie Klassen te lezen en ook dit boek stelde niet teleur. Haar schrijfstijl is vlot, het leest enorm snel, maar de research die aan het schrijven van zo'n boek vooraf gaat, moet enorm tijdrovend zijn.
Ieder hoofdstuk heeft aan het begin een citaat uit een door de schrijfster geraadpleegd werk. De inhoud van dat hoofdstuk geeft dat citaat vervolgens weer. Mooi gevonden.
Een jonge vrouw, die een erfenis zal krijgen als ze vijfentwintig jaar is, wordt door haar op geld beluste stiefvader en diens neef, met wie ze geacht wordt te trouwen, belaagd. Zodanig, dat ze vlucht.
Ze wordt dienstmeisje op een landhuis.Helaas is dat landhuis de woonplaats van een van haar vroegere aanbidders. Hoe moet ze ervoor zorgen, dat hij, of een van zijn familieleden en bezoekers, haar niet herkennen?
Ze komt er achter, hoe zwaar het werk van een dienstbode is. Ze heeft altijd aangenomen, dat dingen 'vanzelf' voor elkaar kwamen. Dienstboden waren getraind om onzichtbaar te zijn en te blijven. Een hele opgave.
Het komt natuurlijk allemaal goed, maar een leerproces was het wel: dat is duidelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten