zaterdag 21 april 2018

Boek 39: De vrouw van de keukengod

Schrijver: Amy Tan
Jaar van publicatie: 1994
Uitg. Ooievaar Pockethouse
Vert. Eugène Dabekaussen
Oorspr. titel: The kitchengod's wife
420 blz.

De vrouw van de keukengod zorgde overal voor: ze ving de vis voor het avondeten, ze zorgde goed voor het varken, dat vlees leverde. Toch werd alleen de man, de keukengod, gezien en vereerd, de vrouw moest gehoorzamen, onderdanig en dankbaar zijn.
Pearl, opgegroeid in Amerika, kent haar moeder niet echt goed. Zelf verzwijgt ze ook het nodige voor haar moeder. Helen, vriendin van haar moeder, is bang dat ze een gevaarlijke ziekte heeft en dreigt alle geheimen van moeder Winnie te vertellen. Als ze het niet snel zelf allemaal vertelt, dat doet Helen dat. Tegen Pearl zegt ze, dat die moet opbiechten een ernstige ziekte te hebben. Tot nu toe heeft Pearl dat verzwegen, omdat ze niet wild dat haar moeder zich zorgen maakte.
Dan volgt het verhaal van de jonge vrouw, die opgroeide op een Chinees eiland, in de jaren 20 van de twintigste eeuw. Over haar huwelijk met een afschuwelijke man, die haar mishandelde en haar bezittingen afpakte, samen met zijn al even hebberige familie. Ze kon niet ontsnappen: vrouwen hadden geen enkele macht in het oude China. Over de oorlog tussen China en Japan, die enorme ontberingen met zich meebrachten.
Amy Tan is een heel goede verteller. Het boek is moeilijk weg te leggen, want het verhaal is dan wel gruwelijk, maar je wilt weten of ze weg komt van al die narigheid, en hoe ze dat dan klaarspeelt. Ze schrijft zo goed, dat je als lezer deze voor ons onbekende wereld voor je ziet, de pijn voelt, die Winnie voelt. Je begrijpt de voorzichtigheid waarmee ze optreedt als ze dan eindelijk in Amerika is.
Erg goed gedaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten