dinsdag 15 juli 2014

Boek 35: Leven van een Loser

Schrijver: Jeff Kinney
Jaar van publicatie: 2009
Uitg. Fontein
Vert. Hanneke Majoor
Oorspr. titel: Diary of a Wimpy Kid

In de app van de (vakantie)bieb stond deze favoriet van kleinzoon. Sinds de kinders groot zijn en ik ook beroepshalve geen kinderboeken meer onder ogen krijg, weet ik alleen maar zo ongeveer wat er in de kinderboekenwereld verschijnt. Ik wil proberen daar verandering in te brengen.

Deze superpopulaire serie krijgt de kritiek, dat het wel al te eenvoudig wegleest. Maar kinderen, die een hekel aan lezen hebben, of alles liever doen dan met een boek aangetroffen te worden, brengt het wel tot lezen. Ze krijgen door, dat er ook leuke, grappige, boeiende boeken bestaan.

Het verhaal van Bram, brugklasser, is herkenbaar, hoewel het naar mijn smaak wel erg Amerikaans is. Veel zaken zullen Nederlandse kinderen boven de pet gaan: we vieren hier geen Halloween (hoewel ook dat tegenwoordig schijnt te moeten veranderen), jaarboeken van school hebben we hier meestal niet, zeker niet met rubrieken als 'de populairste leerling van de klas' e.d. Toch schijnen kinderen daar geen probleem mee te hebben. Over welke zaken zouden ze nog meer heen lezen?

De tekeningetjes zijn grappig. De triestigheid van de arme jongetjes Bram en zijn (meestal) vriendje (Bram heeft niet echt vriendjes, hij neemt maar wat hij krijgen kan) slaan je tegemoet van de bladzijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten