zaterdag 5 juli 2014

Boek 33: Tsjik

Schrijver: Wolfgang Herrndorf
Jaar van publicatie: 2011
Uitg. Cossee, Amsterdam
Vert. Pauline de Bok
Oorspr. titel: Tschik (Rowohlt, Berlijn, 2010)

Als je net een boek hebt gelezen, is het vaak moeilijk een begin te maken in een volgend boek. Daar had ik hier geen last van: dit las als een trein en in een paar dagen had ik het ook uit. Op de achterflap staat ook al, dat het zo jammer is, dat dit boek niet meer bladzijden telt omdat het zo goed geschreven is. Na het lezen was ik het daar helemaal mee eens. wat een geweldig boek! Humor, zoals humor bedoeld is: met de nodige triestheid op de achtergrond.

Maik Klingenberg is veertien jaar. Hij zit op het gymnasium en voelt zich een buitenbeentje. De andere leerlingen vinden hem saai en hij wordt ook niet uitgenodigd op het verjaardagsfeestje van het meisje, waar hij stiekem verliefd op is. Dan komt Andrej Tsjichatsjov bij hem in de klas. Een Russische jongen, die vaak al dronken is, als de ochtendlessen beginnen. Niemand wil ook met hem omgaan.

Maik heeft het ook thuis niet prettig. Zijn moeder zit in een ontwenningskliniek en zijn vader neemt de gelegenheid waar om met zijn 'assistente' op 'zakenreis' te gaan. Als Maik alleen thuis zit, in het dure huis van de familie en bij het bijbehorende zwembad, komt Tsjik, want zo wordt Andrej meestal genoemd, bij hem op bezoek. Eerst wil Maik nauwelijks met hem bemoeien, maar langzamerhand vindt hij het toch gezelliger met zijn tweeën en ze blijken goed met elkaar op te kunnen schieten. Tsjik heeft een oude Lada gescoord en samen gaan de jongens op reis: waarheen? Geen idee. Tsjik zegt graag naar Walachije te willen, omdat zijn opa er woont. Waar het ligt? Al weer: geen idee. Ze beleven samen de nodige avonturen.

Heerlijk boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten