vrijdag 28 februari 2014

Boek 12: Mr Gwyn


Schrijver: Alessandro Barrico
Jaar van publicatie: 2012
Uitg. De Bezige Bij, Amsterdam
Vertaling: Manon Smits
Oorspr. titel: Mr Gwyn (Giangiacomo Feltrinelli Editore Milano 2011)

Een supersnel leesbaar boek. Al vaak had ik de raad van anderen gekregen eens iets van Alessandro Barrico te lezen, maar tot nu toe was er niets van gekomen. Nu dus wel.

Jasper Gwyn, hoofdpersoon van het boek, is schrijver. Hij heeft zozeer genoeg van alles wat om het schrijverschap heen hangt, dat hij besluit een lijst te publiceren van dingen, die hij nooit meer wil doen. Schrijven is daar een van. Zijn agent, Tom, probeert hem van die gedachte af te houden, maar dat mislukt. Jasper schrijft niet meer, tot verdriet van zijn fans.
Nu moet hij iets anders vinden om te doen. Hij laat de tijd verstrijken, dan besluit hij 'kopiist' te worden. Of het een beroep is? Hij weet het zelf ook niet, maar als het dat niet is, gaat hij het uitvinden. Hij gaat mensen kopiëren. Niet als schilder, maar als schrijver.
De beschrijving van dit alles werkt bevreemdend. Ik ben er ook niet helemaal zeker van, dat ik alle dubbele lagen heb ontdekt en begrepen.
Op de achterkant van het boek staat, dat het tot nadenken stemt over hoe we onszelf en de ander zien. In die opzet is het geslaagd. Een beschrijving van de auteur als iemand, die zich met elk boek opnieuw lijkt uit te vinden kan ik na het lezen van dit ene boek niet controleren - uitvinden van mensen: daar gaat het in dit boekje wel over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten