vrijdag 31 januari 2014

Boek 6: Der Schimmelreiter

Schrijver: Theodor Storm
Jaar van publicatie: 1888
Gelezen op de Kindle (e-book)

Jaloezie, achterdocht, tegenwerking van mensen, die het hoofd boven het maaiveld durfden te steken, conservatisme, bijgeloof, standsverschil: het komt allemaal voor in dit verhaal. Het lijkt in eerste instantie een spookverhaal: de man, die op donkere avonden, met storm en regen, gezien wordt op zijn schimmel en plotseling verdwijnt in de diepte.
De verteller, die het verhaal van zijn grootmoeder hoorde - en de verteller vervolgens in het verhaal, krijgt de geschiedenis te horen via de dorpsschoolmeester. De jonge man, die dijkgraaf werd. Zijn ambt serieus uitvoerde en met kennis van zaken. De dijk, die verzwaard moest worden, om niet getroffen te worden door een overstroming bij zwaar weer. Het was te duur. Te veel werk. Niet nodig: de oude dijk stond al dertig jaar zonder problemen.
De waterschapszaken kwamen me bekend voor: ze spelen in het gebied waar ik woon nog steeds. Niet voor niets is de waterbeheersing ook hier van belang.
Deze klassieker uit de Duitse literatuurgeschiedenis boeide me zeer. Het was het laatste boek, dat Theodor Storm afmaakte voor zijn dood.
Het 'plat-duits' was niet altijd even eenvoudig te begrijpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten