zondag 15 december 2013

Boek 58: Vaderwraak

Schrijver: Anders Roslund en Börge Hellström
Jaar van publicatie: 2005
Uitg. De Geus
Vertaling: Edith Sybesma
Oorspr. titel: Odjuret (Pirat, Stockholm, 2004)

Er staat een pistooltje achter op het boek, dat ik van de bibliotheek haalde. Het is dus een misdaad- of speurdersroman. Het is waar: er worden een paar mensen vermoord. Toch vind ik het meer een psychologische roman. Een verhaal over oorzaken en gevolgen. Waarom handelt iemand zoals hij handelt? Wat drijft de mens?
Een kindermoordenaar is ontsnapt aan de twee bewakers, die hem met een busje naar het ziekenhuis brachten voor behandeling. Hij heeft in het verleden twee meisjes gruwelijk mishandeld, verkracht en vermoord. De verwachting is nu, dat hij opnieuw zal toeslaan. Dat gebeurt ook. Een vijfjarig meisje wordt weggelokt uit het kinderdagverblijf. Ze wordt dood teruggevonden. Haar vader kan geen vertrouwen hebben in de politie en gaat zelf op zoek naar de moordenaar. Hij wil voorkomen, dat meer meisjes zullen worden vermoord.
Hij schiet de dader dood, terwijl die op zijn volgende slachtoffer(s) zit te wachten, voor, opnieuw, een kinderdagverblijf.
In de ogen van zijn landgenoten, die allemaal een mening hebben, is hij veelal een held, maar de officier van justitie moet een levenslange straf eisen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten