maandag 14 mei 2012

Boek 32: De trap van Dionysos

Schrijver: Luca di Fulvio
Jaar van publicatie: 2011
Uitg. Karakter, Uithoorn
Oorspr. titel: La scala di Dioniso
Vertaling: Anneke Panellea-Drijver

Soms dekt het symbooltje, dat de bibliotheek achter op de boeken aanbrengt, de lading niet goed. Op dit boek stond het bekende pistooltje. Misdaden werden hierin ook genoeg gepleegd, maar de term, die de uitgever op de kaft zette 'Psychologische thriller' klopte veel beter.

In Londen, tijdens de eeuwwisseling van 1899-1900 wordt politie-inspecteur Milton Germinal in rang teruggezet en overgeplaatst naar een van de armoedigste en misdadige wijken van Londen. Hij was opgepakt toen hij bij een drugsdealer inkopen deed voor zijn heroïneverslaving. Alle klanten van de dealer waren samen naar de gevangenis vervoerd, evenals de dealer zelf.

Hij wordt niet ontslagen, omdat hij kort tevoren de zoon van zijn oude baas had gered.

In de wijk waar hij terechtkomt is ook net een circus aangekomen, vol met merkwaardige figuren.

Dan wordt een aantal afschuwelijke moorden gepleegd. Het lijkt erop, of de moordenaar het gemunt heeft op rijke dames, die te maken hebben met de plaatselijke suikerfabriek. De tientallen areiders die hier werken worden uitgebuit en een staking dreigt. Het socialisme is in opkomst in de stad.
Germinal onderzoekt de moorden, samen met de 'graaf zonder mouwen', een adellijk heer, zonder armen geboren, die bij alles geholpen moet worden door zijn trouwe en reusachtige knecht Zola.

Spannend en goed geschreven, met kleurrijke personages. Goed vertaald. Een mooi geschetst tijdsbeeld, en, zoals achterop het boek staat, 'in de traditie van Conan Doyle en Edgar Allan Poe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten