vrijdag 30 december 2011

Boek 61: De tuinen van Landrake Hall

Schrijver: Elizabeth Edmondson
Jaar van publicatie: 2011
Uitg. Boekerij, Amsterdam
Oorspr. titel: Night and day
Vert. Iris Bol en Marcel Rouwé

De moeder van Cleo, Rosina, is onverwacht getrouwd met de heer van Landrake, een landgoed in Cornwall. Ze wordt uitgenodigd om op het landgoed te komen logeren. Daar ontmoet ze haar nieuwe familieleden, haar stiefvader en haar stiefzusjes. Ook ontmoet ze Edmund, de neef van de meisjes Philippa, Tissy en Matty. Hij is de zoon van een jongere broer van de huidige Lord, Philip, en zijn vrouw Clemmie en de erfgenaam voor de titel. Zijn beide ouders zijn op een wat vreemde manier omgekomen. Ook de moeder van de meisjes, Henrietta, leeft niet meer, zij stierf bij de geboorte van Matty. De broer van Henrietta, Fitz, dus de oom van de meisjes, is ook op Landrake Hall.
Niemand laat zich veel gelegen leggen aan de meisjes. Ze gedragen zich dan ook niet bepaald goed.
Cleo heeft medelijden met ze.
Langzaam maar zeker verneemt ze van Fitz de geschiedenis van Landrake Hall en zijn bewoners.
Het jaar 1919 was veelbewogen: toen kwamen Philip en Clemmie om, Jerrie, de echte Lord Landrake, kwam onverwacht terug, na lang vermist te zijn geweest. Hij had zijn geheugen verloren bij een vliegtuigongeluk, was opgevangen door mensen in een afgelegen plaats en had net gehoord, dat de oorlog voorbij was.
Cleo maakt zich zorgen om het welzijn van haar moeder, wanneer ze hoort, dat Lord Landrake gechanteerd wordt. Ze probeert de geheimen van het landgoed te ontrafelen.

Achterop het boek staat, dat het 'zo'n echte Engelse feelgoodroman is, waarin alles op zijn pootjes terechtkomt'. Dat mag dan zo zijn, maar het is wel heel erg lang uitgesponnen, en iedere jurk, ieder kostuum, ieder schilderij aan de muur en ieder plantje in de tuin worden uitgebreid besproken. De geschiedenis wordt ook zo omstandig verteld, dat het wel wat korter had gemogen. Het tempo raakt zo volledig uit het verhaal.
Een 'ging wel' boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten