Schrijver: Karin Engel
Jaar van publicatie: 2006
Uitg. Knaur Taschenbuch Verlag, München
Vorig jaar in oktober las ik ook een boek van Karin Engel (Die Schaustellerin). Dat was me goed bevallen en ook dit boek heb ik met plezier gelezen, hoe veel tijd het me ook kostte. Engels boeken zijn dik en hebben kleine lettertjes.
Het is het verhaal van Felicitas, dochter van twee toneelspelers. Zij trouwt met Heinrich Andreesen, zoon van een van de rijkste families van Bremen, handelaren in koffie (waar hebben we dat meer gehoord?) Die familie kijkt neer op Felicitas, die ze beschouwen als beneden hun stand.
Felicitas geeft bij haar huwelijk haar droom op om zelf ook actrice te worden. Als getrouwde vrouw verveelt ze zich, ze moet leven in een haar vijandige omgeving. Haar schoonmoeder blijft haar wantrouwend bekijken.
De familieleden van Felicitas worden ook uitgebreid beschreven. Ze gaan dan ook leven bij de lezer en maken, dat je benieuwd bent, hoe al hun levens verder verlopen. Er doen zich daarbij ook veel vragen voor:
Hoe kunnen mensen samenwonen en helemaal geen idee hebben, wat de ander bezighoudt?
Hoe kunnen mensen uit eenzelfde familie zo verschillend denken?
Waarom heeft een mens zelf zo weinig invloed op het verloop van het eigen leven?
Wat drijft mensen?
Hoe ontstaan oorlogen?
De eerste wereldoorlog breekt uit.
Felicitas verliest haar man en dan krijgt ze eindelijk steun van haar schoonmoeder, die het koffiebedrijf door haar laat leiden.
De droom van Felicitas om een kunstpark op te richten in Bremen loopt als een rode draad door het boek. Alleen vrouwen mogen daar gaan werken en exposeren. Vrouwen mochten in die tijd alleen tentoonstellen onder de naam van hun man. Langzaam maar zeker veranderen de tijden, maar de tegenstand die Felicitas ondervindt is groot.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten