maandag 7 november 2011

Boek 54: Die Verschwörung von Monbijou

Schrijver: Roland Adloff
Jaar van publicatie: 2007
Uitg. Aufbau Taschenbuck Verlag, Berlijn

Berlijn, 1712. De Russische Tsaar Peter komt op bezoek met zijn zoon en schoondochter en een groot gevolg. Hoewel ze oorspronkelijk ondergebracht zouden worden in het koninklijk slot, krijgen ze nu het slot Monbijou tot hun beschikking.
Elders in de stad wordt  de 'Kastellan', die moet zorgen voor de bevoorrading van Monbijou, vermoord. De plaatselijke rechter Velasko, die bij hem zou waken, is er zo goed als getuige van, maar de dader blijft onvindbaar.
Er gaan geruchten over een aanslag, die beraamd wordt op het leven van de tsaar.
Velasko wordt ontboden bij de directeur van de rechtbank, zijn hoogste baas. Samen gaan ze naar de ontvangst van de tsaar. Deze merkt Velasko op en laat hem bij zich komen. De mannen kunnen het goed met elkaar vinden en de tsaar neemt zelfs zijn intrek bij Velasko, om eventueel gevaar te ontwijken. Toch brengt hij nog veel tijd met zijn vrienden in Monbijou door.
Velasko moet zich intussen ook nog bezighouden met een rechtzaak, waar hij mee bezig was, voor de tsaar arriveerde.
Hij vindt toch tijd voor enig speurwerk en lost, op het laatste moment, het raadsel rond de aanslag van Monbijou op.

Een prachtige historische, spannende roman. Het verhaal boeide me tot aan het einde. De beschrijvingen van het 18e eeuwse Berlijn, de gebruiken bij de Duitse, zowel als de Russische adel, de gewoonten van het justitieapparaat in Berlijn - de afwisseling maakte, dat ik bleef doorlezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten