dinsdag 27 september 2011

Boek 45: Das Geheimnis des Kalligraphen

Schrijver: Rafik Schami
Jaar van publicatie: 2010
Uitg. Deutscher Taschenbuch Verlag, München

Dit boek las ik, net als een paar andere, tijdens onze vakantie in Zuid Frankrijk.

De schrijver woont sinds 1971 in Duitsland, maar werd geboren in Damascus (in 1946).   Hij wordt nu gezien als een van de belangrijkste hedendaagse schrijvers in de Duitse taal.

Het verhaal speelt zich af in Damascus. Een tijdje geleden las ik een boek van de Turkse schrijver Pahamuk, over een miniaturist en het grote belang van de miniatuurschilderkunst in de arabische wereld ( zie hier). Kalligrafie is hier een belangrijk een belangrijk thema in het verhaal. De kalligrafie is omgeven met geheimzinnigheid. Alleen goed geschoolde kalligrafen hebben toegang tot die geheimen. Hoofdpersoon in de kalligraaf Hamid Farsi, die het arabisch schrift wil hervormen, maar daarbij met grote tegenstand te maken krijgt.
Maar het is ook het verhaal van de vrouw van de kalligraaf, Nura. Haar man is een volslagen vreemde voor haar. Dat geldt voor haar huwelijk, maar ze leert hem nauwelijks beter kennen tijdens haar huwelijk.
De levens van vele anderen raken verweven met die van het echtpaar en zo ontstaat een boeiend beeld van het leven in Damascus.

Aan het eind heeft de schrijver een geschiedenis van de kalligrafie toegevoegd, met enkele mooie voorbeelden .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten