zondag 11 september 2011

Boek 44: Zomer van overvloed

Schrijver: Barbara Kingsolver
Jaar van publicatie: 2002
Uitg. Bert Bakker, Amsterdam
Vert. Maaike Post (et al)
Oorspr. titel: Prodigal summer ('published by agreement with Lennart Sane Agency AB, 2000)

Vier hoofdpersonen wonen in het zuiden van Appalachia, op kleine boerderijtjes of, zoals in het geval van Deanna Wolfe, als boswachter in een hutje bovenop een berg. Zij is biologe, gescheiden en meer geïnteresseerd in dieren dan in mensen. Vooral coyotes hebben haar belangstelling. Ze schreef daarover eerder een proefschrift.
Dan komt een man op haar pad, Eddie Bondo, een jager op coyotes. Boeren in dit gebied bestrijden en bejagen die dieren, omdat ze hun jongvee belagen. Er ontstaat een liefdesrelatie vol spanningen tussen beiden.

Garnett Walker is weduwnaar. Jarenlang was hij leraar aan de plaatselijke school voor plattelandsjongeren. Hij weet alles van veeteelt, maar heeft zich nu gestort op het kweken van Amerikaanse kastanjes, die na een schimmelinfectie allemaal uit het gebied verdwenen zijn. Hij spuit gif tegen ongedierte en onkruid. Zijn vrouw Ellen is overleden.

Hij leeft op voet van oorlog met zijn buurvrouw Nannie Rawley, die appels teelt op biologische wijze. Ze is tegen het spuiten met gif.

Tenslotte is er de stadse Lusa Landowski, de jonge weduwe van een plaatselijke kleine boer. Zij probeert tegen de verdrukking van eeuwig geldgebrek, de boerderij draaiende te houden. Haar schoonfamilie werkt aanvankelijk niet bepaald mee: zij misgunnen haar haar plek in de ouderlijke woning. Zelf wonen ze allemaal op een steenworp afstand, op een stukje land, dat ze ooit van hun vader kregen.

Al deze levens raken op een of andere manier met elkaar verweven.

Hoofdthema is 'groen'. Of: 'biologisch evenwicht'. Vrouwen begrijpen dat, mannen kost dat wat meer moeite.
Beetje stereotype. Beetje veel groen ook. Aan het eind weet je het allemaal wel. Toch mooi boek om te lezen, vooral door de personages, die boeiend beschreven worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten