zaterdag 30 april 2011

Boek 20: A Stitch in Time

Schrijver: Monica Ferris
Jaar van publicatie: 2000
Uitg. Berkley Prime Crime, New York

Betsy heeft zich definitief in Excelsior gevestigd. Het is winter. Daar is ze, na haar jaren in Californië, nog steeds niet aan gewend.
In de kerk wordt tijdens een restauratie een geborduurd wandkleed gevonden, dat is gemaakt door de vrouw van een vorige predikant. Deze ligt in een rusthuis, na een beroerte. Zijn vrouw is, toen hij die kreeg, overleden aan een hartaanval.
Het wandkleed moet gerestaureerd worden en zal daarna worden opgehangen in de nieuwe bibliotheek van de kerk. De restauratie is een mooi werk voor Crewel World. Betsy belooft te sponsoren.
Dan beginnen de aanslagen op Betsy's leven...
Geholpen door haar vrienden van Crewel World, personeel zowel als klanten, slaat Betsy zich door de problemen heen. In de tussentijd lost ze de raadsels op.

dinsdag 26 april 2011

Boek 19: Framed in Lace

Schrijver: Monica Ferris
Jaar van publicatie: 1999
Uitg. Berkley Prime Crime, New York

In deel 2 van de Needlecraft Mystery serie is Betsy Devonshire nog steeds in Minnesota, als eigenaresse van de handwerkwinkel Crewel World.
Uit het meer wordt een oude boot gelicht. Deze was eerder in gebruik bij de trammaatschappij, die passagiers vervoerde van de ene naar de andere plaats aan het meer. Toen de passagiers niet meer toereikend waren, werd de boot tot zinken gebracht, verzwaard met stenen.
Niet alleen de boot komt boven water: aan boord is een lichaam verstopt onder de stenen. Ook een zijden doekje, versierd met kant, ligt onder de stenen. De kant is een stukje kloskant.
Dan begint het kantklossen een rol in het boek te spelen. Er zijn maar weinig mensen in de stad, die de techniek beheersen. Een van hen heeft waarschijnlijk het doekje op de boot laten vallen, toen de moord gepleegd was.
De kantklossters worden verdacht...
Leuk om te lezen, hoe het kantklossen uitgelegd wordt, voor mensen, die zelf niet klossen en hoe iemand een 'kantklos-handschrift' kan hebben.

donderdag 21 april 2011

Boek 18: Crewel World

Schrijver: Monica Ferris
Jaar van publicatie: 1999
Uitg. Berkley Prime Crime, New York

Na een onaangename scheiding gaat Betsy naar haar zuster Margot, die een handwerkwinkel heeft in  Minnesota. Een week later wordt Margot dood gevonden in haar winkel. De politie vermoedt, dat de dader een inbreker is, die gestoord is bij zijn werk, Betsy twijfelt daaraan.
Dit is het eerste deel van een serie over de winkel van Margot (en nu van Betsy): Crewel World. Crewel is de naam voor een bepaald soort borduurwerk in het Engels, maar als je het uitspreekt klinkt het net als 'cruel', wat 'wreed' betekent. Al lezende blijkt de zo vredig voortkabbelende wereld van het kleine plaatsje in Minnesota ook tamelijk wreed te zijn. Gelukkig staat daartegenover de handwerkende gemeenschap, die Betsy steunt.
Het eerste boek dat ik dit jaar las, ging over een breiwinkel, en was geschreven door Maggie Sefton. Er blijken heel wat van die series in omloop te zijn. Het is dan ook gezellige, onspannende lectuur. Van deze serie (needlecraft mystery) heb ik nog twee delen op de plank staan, net als van Maggie Sefton's serie (knitting mystery). De eerste met steeds een borduurpatroon achterin, de tweede met een breipatroon en een recept. Goed voor de zomer!

Boek 17: Selbs Mord

Schrijver: Bernhard Schlink
Jaar van publicatie: 2003
Uitg.: Diogenes Taschenbuch, Zürich (www.diogenes.ch)  

Dit was een derde deel uit een serie over privé detective Selb. Voor het goed begrijpen van het verhaal was enige kennis (of liever: meer dan ik had) van de Duitse geschiedenis rond WO II en uit de tijd rond de eenwording van Oost en West, wel handig geweest. Ook kennis over het Duitse bankwezen zou nuttig geweest zijn.
Selb krijgt de opdracht om uit te zoeken, wie de zwijgende vennoot van een bank was. Hij zoekt naar en in het archief en ontmoet daar de wat zonderlinge oud-leraar Schuler. Deze voelt zich gepasseerd en gaat zelf op zoek in zijn omvangrijke archief.
Selb gaat naar het oude Oost-Duitsland en ontmoet daar een employee van een bank, die door zijn opdrachtgever was overgenomen. Hij ontdekt daar witwaspraktijken.
In mooi en goed begrijpbaar Duits beschrijft Schlink het steeds spannender wordende verhaal. Het werd steeds moeilijker met lezen te stoppen, meestal een goed teken. En daarbij stak ik nog heel wat op over Duitse geschiedenis.
De bibliotheek heeft niet heel veel Duitse boeken en wat er is, is meestal een tijdelijke collectie van Probiblio. Om de aanvoer daarvan niet te laten stoppen, leen ik daarvan maar zoveel mogelijk en moet daarbij afwachten, of ik zo'n boek zelf uitgekozen zou hebben. Tot nu toe had ik een aantal aangename verrassingen. Dit was er een van.

maandag 11 april 2011

Boek 16: Die Reise nach Trulala

Schrijver: Wladimir Kaminer
Jaar van publicatie: 2004
Uitg. Goldmann, München

Wladimir Kaminer is een in Duitsland (Berlijn) wonende rus. Hij schrijft in Duitsland bestsellers. In dit boek staat een citaat uit een Duitse krant: Er zijn drie manieren om de wereld te bekijken: de optimistische, de pessimistische en de manier van Wladimir Kaminer. (Frankfurter Rundschau)
Beschreven wordt, hoe een rus aankijkt tegen alle (vermeende) verlokkingen van het westen, wanneer hij eindelijk Rusland mag verlaten. Kaminer doet dat op een hilarische manier. Hij vertelt over zijn (niet gemaakte) reizen naar Parijs, zijn ontdekking van Amerika (ook alleen van horen zeggen), zijn eigen ervaringen op de Krim en die van anderen, zijn eerste echte buitenlandse reis naar Denemarken (hij kwam nauwelijks van de plek, waar hij als eerste aankwam) en over de fietstocht naar Siberië, gemaakt door een van zijn kennissen.
Intussen vertelt hij veel over het dagelijks leven uit zijn Russische tijd en over de cultuurschok die hij ervaart, bij het kennismaken met de niet-communistische samenleving.

Boek 15: Zomerhuis met zwembad

Schrijver: Herman Koch
Jaar van publicatie: 2011
Uitg. Anthos

Dit was een echte Koch - tenminste: het deed me aan zijn vorige boek, Het Diner, denken. Vlot geschreven, geestig, spannend, eigentijds, met heel herkenbare situaties.
Het las dan ook vlot - het was moeilijk om te stoppen met lezen.
Marc is huisarts in een plaats, waar hij veel BNers als patient heeft. Met de nodige kritiek bekijkt hij deze patienten en ook met de nodige afstand. Hij houdt eigenlijk niet echt van zijn patienten.
Een ervan, de toneelspeler Ralph Meier, leert hij beter kennen. Ralph en zijn vrouw Judith nodigen Marc en diens vrouw Caroline uit in hun zomerhuis met zwembad in Zuid Frankrijk. Marc neemt ook zijn beide dochters mee.
De vakantie is geen groot succes. Marc vertrekt voortijdig met zijn gezin.
Thuis verschijnt Ralph weer als patient in de praktijk van Marc. Marc maakt bij de behandeling een ernstige fout.
Of misschien ook niet?
Ook hier is sprake van een dilemma: wat vertel ik aan wie? Hoe goed ken ik mijn vrienden, kennissen, familie? Wie kan ik vertrouwen? Mag ik eigen rechter spelen?
Boeiend.

maandag 4 april 2011

Boek 14: Suche impotenten Mann fürs Leben

Schrijver: Gaby Hauptmann
Jaar van publicatie: 2008
Uitg. Piper, München

Carmen Legg heeft het helemaal gehad met mannen. Ze hebben maar belangstelling voor een ding: hoe krijg je een vrouw zo snel mogelijk het bed in.
Daarom zet ze een advertentie in de krant, waarin ze een impotente man zoekt. Ze hoopt, dat die zijn handen thuis laat en meer aandacht heeft voor knuffelen en liefhebben.
Het aantal reacties verrast haar.
Als daarbij dan de man van haar dromen blijkt te zijn, weet ze niet, in welke bochten ze zich moet wringen om zijn 'mankement' op te heffen.
Intussen heeft Carmen vriendschap gesloten met haar 80-jarige benedenbuurvrouw, die verbazend jeugdig blijkt te zijn. Haar levensverhaal boeit Carmen zeer.

Het boek is grappig, satirisch. Het duurt wel een beetje te lang, uiteindelijk. Ik heb dan ook geen al te groot talent om humoristische boeken te lezen, vrees ik. En erg waarschijnlijk lijkt het ook allemaal niet. Maar ja, wij hebben bijvoorbeeld ook niet al te veel rijke kasteelbezitters los rondlopen, geloof ik.
Gezellig boekje, meer ook niet.