woensdag 26 mei 2010

Boek 23: Sire, er zijn geen Belgen

Schrijver: Jeroen Brouwers
Jaar van publicatie: 1988
Uitgave van de CPNB, als essay t.g.v. de boekenweek van 1988

Door alle berichten over politieke problemen in België een actueel boekje.
Brouwers beschrijft, waarom Vlamingen toch een andere taal spreken dan Noord-Nederlanders. Waarom Vlamingen vaak ook  niet zo dol zijn op Nederlanders en hun Nederlands. Of liever: waarom begrijpen Nederlanders en Vlamingen elkaar zo slecht?

Het is mogelijk, dat nu, in 2010, dat onbegrip iets minder is geworden: Nederlanders laten het wel uit hun hoofd om nog neer te kijken op de Nederlandstalige Belg: ze winnen immers alle taalspelletjes en dictees op de televisie. Toch een nuttig overzicht van de geschiedenis van België, in samenhang met hun gevoeligheden op taalgebied en ook op het gebied van de politiek.

Brouwers weet waarover hij schrijft: hij heeft twaalf jaar in Vlaanderen gewoond en heeft er veel over gepubliceerd. Hoewel niet alles in Vlaanderen met blijdschap werd begroet, hebben de Vlamingen in brouwers toch een pleitbezorger herkend en hij staat daar (volgens de achterflap van het boekje) te boek als een 'niet begrepen minnaar van Vlaanderen'. (Waarmee het verband met het vorige boek, dat ik deze week las, is gelegd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten