woensdag 26 mei 2010

Boek 22: Onbegrepen

Schrijver: Karin Slaughter
Jaar van publicatie: 2008
Geschenk t.g.v. De Maand van het spannende boek.
Oorspr. titel: Martin Misunderstood
Geproduceerd door De Bezige Bij voor de Stichting Propaganda van het Nederlandse Boek

Omdat Nederland het eerste land was buiten Amerika, waar Karin Slaughter succes had met haar thrillers, gaf ze een Nederlands tintje aan dit leuke boekje. De Inspecteur is van Nederlandse (Friese) afkomst.
Het is een spannend boek - dat hoort ook wel zo bij zo'n speciale uitgave. Maar het is meer een satire dan een thriller. Vooral de manier, waarop het werk van de hoofdpersoon, de 'loser' Martin wordt beschreven is een brok satire. Hij is al zijn hele leven gepest, door zijn school/klasgenoten, collega's, maar vooral door zijn moeder. Hij is gevlucht in het lezen van spannende boeken en weet dan ook alles van de werkwijze van politie, recherche, rechtbanken enz. Van vrouwen is hij bang, wat met zo'n moeder te begrijpen is, en ook zijn naaste collega, die hij nota bene zelf heeft 'aangesteld' - eigenlijk heeft ze zichzelf benoemd - is een geval apart. Ze heet Unique, dus doet haar naam eer aan.
Het bedrijf waar Martin werkt als hoofd boekhouding is Southern Toiletbenodigdheden. Er wordt een moord gepleegd met de spuitbus van het toilet.
Martin wordt verdacht.
Hij wordt verliefd op de Nederlandse rechercheur An. Ook zij is een onbegrepen persoon.
Grappig boekje voor tussendoor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten