donderdag 28 februari 2019

Boek 23: Verraad

 Schrijver: Erin Watt
Jaar van publicatie: 2017
Uitg. De Boekerij
Vert. Lia Belt
Oorspr. titel: Broken Prince
De Royals #2
327 blz
Voor geld is alles te koop. Dat is de les die te leren valt uit de serie over de rijke familie Royal. Corruptie viert hoogtij. Directeuren voor scholen zien voor geld veel door de vingers. Rechters maken misbruik van hun macht om hun kinderen te beschermen of te bevoordelen. Kinderen van de invloedrijkste en rijkste ouders hebben het voor het zeggen. Geen prettige wereld. Gelukkig is daar Ella, met haar eerlijkheid en spontaneïteit. Zij kan al deze spelletjes niet verdragen en treedt er ook tegen op.
Na opnieuw een cliffhanger gaan we dus op naar deel drie van deze serie. Benieuwd hoe dit schrijversduo hiermee verder gaat. Hoewel er erg veel van hetzelfde in deze boeken voorkomt, blijf je doorlezen en voor je het weet is er weer een deel uit. Goed werk dus.

Boek 22: Verleiding

Schrijver: Erin Watt
Jaar van publicatie: 2016
Uitg. De Fontein
Vert. Lia Belt
Oorspr. titel: Paper Princess
De Royals #1
352 blz

Snel lezend eerste deel van de populaire YA serie over de rijke, maar lichtelijk gestoorde familie Royal, een vader met vijf zoons. De moeder heeft enige tijd geleden een eind aan haar leven gemaakt. De zoons geven hun vader de schuld hiervan. Zij zijn hierdoor volkomen losgeslagen.
Ella heeft haar vader Steve nooit gekend. Hij was de grote vriend van Callum Royal, die verongelukt is. Callum is benoemd tot haar voogd, want ook de moeder van Ella is overleden. Met allerlei obscure baantjes weet Ella aan de kost te komen.Tot Callum haar opspoort en meeneemt naar zijn grote, dure villa. Daar wordt ze, door de vijf broers en de geliefde van Callum, niet bepaald met open armen ontvangen.
Vlot geschreven. Cliffhanger als slot, zodat je graag verder leest in deel twee. Wel wat veel gewelddadig gedrag en macho vertoningen. Vrouwen zijn om te gebruiken, mannen om mee te vechten, want dat is zo goed tegen de spanning in het lijf... Gelukkig houdt Ella de boel in evenwicht.

Boek 21: Een nieuw begin in Rose Harbor

Schrijver: Debbie Macomber
Jaar van publicatie: 2015
Uitg. De Boekerij
Vert. Nellie Keukelaar-van Rijsbergen
Oorspr. titel: Silver Linings
Rose Harbor #4
318 blz. 

Opnieuw komen er nieuwe gasten naar de b&b. Het zijn twee oud-leerlingen van de middelbare school in Cedar Cove. Beiden hebben natuurlijk wat oud zeer uit het verleden op te lossen. Coco wil de jongen, die haar destijds vernederde, de waarheid zeggen, zodat ook anderen zullen begrijpen, dat hij niet echt zo geweldig was (en is). Katie wil haar grote liefde James gaan uitleggen, waarom ze met hem brak.
Jo Marie heeft haar volle aandacht nodig voor haar eigen problemen: Mark, haar klusjesman en vriend, dreigt uit Cedar Cove en haar leven te verdwijnen. Dat raakt haar meer dan ze verwacht had.
Dit deel vond ik wat minder dan de vorige. Het was wat hysterisch schoolmeisjes geneuzel van inmiddels toch volwassen vrouwen. En het was niet geloofwaardig, dat niemand in de gaten had, wat de ander voor hem of haar voelde.
Toch ben ik benieuwd naar het volgende en laatste deel van de serie.

Boek 20: Liefdesbrieven in Rose Harbor

Schrijver: Debbie Macomber
Jaar van publicatie: 2014
Uitg. De Boekerij
Vert. Inge Pieters
Oorspr. titel: Love Letters
Rose Harbor #3
327 blz.

Jo Marie Rose ontvangt weer nieuwe gasten in haar b&b. Natuurlijk hebben ook zij weer de nodige problemen, die ze hebben meegenomen naar Cedar Cove. Het belangrijkst is toch het verhaal rond Jo Marie en haar klusjesman Mark. Ze beseft hoe weinig ze van hem weet, en probeert daar verandering in te brengen. Mark is daar echter niet van gediend en dreigt uit Cedar Cove te vertrekken.

Boek 19: Man haalt rijbewijs

Schrijver: Binnert de Beaufort
Jaar van publicatie: 2014
Uitg. Prometheus
151 blz.

De titel vertelt precies waar dit erg aardige boekje over gaat: een man, in dit geval de schrijver, journalist Binnert de Beaufort, haalt zijn rijbewijs. De weg daarheen is echter niet eenvoudig. Vol humor worden alle auto’s en hun chauffeurs beschreven, waarin hij ooit meereed. De keren, dat hij probeerde toch ook zelf maar zo’n rijbewijs te halen. Zonder succes.
Intussen vertelt De Beaufort ook zijn levensverhaal tot nu toe. Over zijn leven in de betere buurten van Den Haag, over zijn school- en studietijd, over zijn werk bij het tijdschrift Quote, waar hij vooral werd aangenomen, zoals hij met zelfspot stelt, om zijn dure naam en adellijke roots.
Erg leuk boek.

dinsdag 19 februari 2019

Boek 18: Stuur me een berichtje

Schrijver: Jill Mansell
Jaar van publicatie: 2018
Uitg. Luitingh-Sijthoff
Vert. Marja Borg
Oorspr. titel: This could change everything
381 blz


De boeken van Jill Mansell zijn altijd een plezier om te lezen. Goed getypeerde personages, een aantal verschillende verhaallijnen en niet al te veel narigheid. Soms heeft een mens daar behoefte aan.
Essie woont samen met een modelvriend, maar af en toe heeft ze nog wel een paar verbeterpuntjes. Haar vriendin vraagt haar, om haar hart eens te luchten en alles waar ze mee zit eens in een brief aan haar te schrijven. Dan is het van haar ziel...
Essie schrijft het in een mail, met alle kritiekpunten op haar vriend, en vooral ook op zijn moeder, de baas van Essie. Door allerlei oorzaken blijft de mail onverstuurd als Essie plotseling weg moet. Iemand anders verstuurt hem voor haar, helaas wel aan iedereen in haar adresboek. Essie raakt haar vriend, baan en woonplaats kwijt.
Ze krijgt onderdak bij een excentrieke oude dame, die in een groot huis alleen woont en een paar appartementen in dat huis verhuurt. Ze gaat werken in een restaurant daar vlak bij.
Kleurrijke beschrijvingen van de verwikkelingen die volgen. Heel prettige lectuur.

Boek 17: Dansen in het donker

Schrijver: René Appel
Jaar van publicatie: 2018
Uitg. Ambo?Anthos
281 blz

De man van Inge is met zijn auto de Amstel in gereden en hij is daarbij omgekomen. Zij blijft achter met haar twee puberzonen en een berg schuldgevoel. Ze had weg willen gaan bij haar man en een nieuwe relatie willen beginnen. Heeft haar man daarom zelfmoord gepleegd? Velen denken het, niemand spreekt het uit. De zonen hebben het er moeilijk mee. Ze ontsporen in zekere zin allebei op hun eigen manier. Er is weinig wat Inge er aan kan doen. Hoever kan je je kinderen helpen bij belangrijke beslissingen? En die relatie - wil ze verder met de man, waarmee ze die wilde hebben? Spannend en met veel inzicht geschreven.

Boek 16: Grand Hotel Europa

Schrijver: Ilja Leonard Pfeiffer
Jaar van publicatie: 2018
Uitg. Arbeiderspers
552 blz.

Een schrijver schrijft een boek over een schrijver die een boek schrijft. Beide schrijvers hebben dezelfde naam, beide schrijvers zijn arrogante, onsympathieke figuren. Beiden weten heel veel, en de lezer zal dat weten ook, want ze schrijven alles op. Het effect is wat hijgerig: o ja, dat weet ik ook nog, laat ik dat vooral ook opschrijven!!! Het wordt geacht een werk van fictie te zijn, maar waar begint de fictie en houdt de werkelijkheid op? Het doet me denken aan het Droste effect: hetzelfde beeld wordt eindeloos herhaald.
Het boek wordt ook geacht een liefdesgeschiedenis te beschrijven. Dat klopt: Er wordt een liefde beschreven, maar vooral die van de schrijver voor zichzelf. 
Hij is een man van smaak, van respect voor zijn omgeving: hij gaat in smoking in het bos wandelen en in kostuum, met overhemd en das, naar het strand. Het reukwater vergeet hij niet.
Als zijn relatie verbroken is, neemt hij zijn intrek in Grand Hotel Europa. Een vervallen oord, waar wel gasten aankomen, maar niet vaak weer vertrekken. Alles is er, zoals het al jaren geweest is. Daarin lijkt het op het oude werelddeel Europa, dat alleen nog geschiedenis te bieden heeft. Nieuwe ontwikkelingen moeten nu uit andere streken komen. De nieuwe Chinese eigenaar van het hotel verandert alles in het hotel, zodat het zal voldoen aan smaak en verwachtingen van de Chinese gasten. Natuurlijk laat deze man hierdoor een gebrek aan smaak zien.
De zinnen die geschreven zijn, zijn hier en daar prachtig. Zo mooi zelfs, dat ik, toen ik begon te lezen, verwachtte, dat het boek veel sterren zou gaan verdienen. Helaas begon de pompeuze, bombastische stijl me al snel tegen te staan. Alweer een blijk van alle woorden die de schrijver wel tot zijn beschikking heeft, maar zijn lezers zullen vaak een woordenboek nodig hebben om alles te begrijpen.
Het kostte moeite het werk uit te lezen, en ik begrijp niets van al die geweldige recensies en waarderingen, die anderen aan dit boek geven. Vanwege het veelbelovende begin gaf ik hier nog twee sterren aan, maar verder was het voorlopige het meest vreselijke boek van 2019.

Boek 15: Nummer 11

Schrijver: Jonathan Coe
Jaar van publicatie: 2015
Uitg. De Bezige Bij
Vert. Otto Biersma en Luud Dorresteijn
Oorspr. titel: Number 11, or Tales that witness madness
428 blz.

Dit was het eerste boek van Coe dat ik las. Het maakte me benieuwd naar de voorgangers ervan. Wat een geweldig boek. Humor, zoals humor bedoeld is: met een wat zwarte, kritische ondertoon, die je ongemakkelijk achterlaat, na de aanvankelijke lach.
De vijf verhalen, of delen, waaruit het boek is opgebouwd, lijken op zichzelf te staan. Vreemd: ik had toch niet gekozen voor een verhalenbundel? 
Maar dan duikt toch één van de personages uit een vorig deel op en uiteindelijk brengt de schrijver alles keurig samen.
Hoe verandert het leven in een korte tijd. Wat of wie bepaalt hoe dat leven verandert? Gaan we erop voor- of achteruit? In welke mate kunnen we ons leven zelf inrichten? Wie of wat bevolkt de stad en bevalt dat? Is de mens veilig voor die veranderingen op het platteland? Welke rol speelt geld, politiek?
Ik heb genoten van deze kennismaking, al stemt het lezen van Nummer 11 (dit getal komt een aantal malen terug in het boek) niet echt vrolijk.

dinsdag 5 februari 2019

Boek 14: Ontwricht

Schrijver: Harlan Coben ***
Jaar van publicatie: 1997
Uitg. De Boekerij
Vert. Iris Bol
Oorspr. titel: Back spin
Myron Bolitar #4
335 blz.

In het vierde deel van de serie over Myron Bolitar bezoekt hij, samen met vriend Win, de American Open, de belangrijkste golfwedstrijd van het jaar. Myron heeft, in tegenstelling tot Win, niets met golf, maar misschien kan hij wat klanten eerven voor zijn bedrijf als sportmakelaar. Met frisse tegenzin volgt hij de wedstrijden. Een vetereaan lijkt te gaan winnen. De man stond er jaren geleden ook zo voor, maar verprutste toen om onduidelijke redenen, zijn voorsprong. Zou hem dat nu weer overkomen?
Dan wordt Myron ‘s hulp ingeroepen: de zoon van Jack, de speler die aan de leiding gaat in de wedstrijd, is ontvoerd. Myron moet hem opsporen, maar raakt daarbij zelf in gevaar.
Vol humor, vooral wanneer Coben de golfwereld met zijn poeha, zijn opzichtige kleding, zijn overdreven taalgebruik, beschrijft. De duidelijke afkeer van de geldsmijterij, die erbij komt kijken.
Erg veel Amerikaanse (sport)toestanden, waar ik niets van weet of begrijp, maar verder weer een plezierig leesbaar.deel van deze serie.