zaterdag 21 mei 2016

Boek 46: Filosofie voor beginners

Schrijver: Donald Parker
Jaar van publicatie: 1998
Uitg. Het Spectrum, Utrecht
Vert. Annet Both
Oorspr. titel: Looking at Philosophy. The unbearable Heaviness of Philosophy made Lighter (Mayfield Publishing Company, 1988/1994)

Omdat ik een roman las, waarin veel filosofie voorkwam, wilde ik mijn kennis daarover weer wat bijwerken. Dit boek van Donald Palmer stond al lang op mijn plank, en nu was een goede gelegenheid om te herlezen wat ik al eerder las, en te lezen, waar ik eerder niet (aan) toe was gekomen.
Het eerste deel was interessant. Dat had ik al in verschillende vormen eerder gelezen en tijdens mijn studie over de besproken filosofen geleerd.
Maar hoe verder ik in het boek kwam, hoe moderner de stof werd, werd het minder begrijpelijk. Zoveel variaties kwamen voorbij en telkens leek het, of je weer een nieuwe taal moest gaan leren. Iedere paar bladzijden kwam een nieuwe filosoof of richting het toneel op. Niet uit elkaar te houden. Ik las en herlas, maar het was eenvoudig te veel. Ik heb alles gelezen, maar kan niet zeggen, of ik alles begrepen heb.
Toch lijkt me niet, dat dat de bedoeling van de schrijver is geweest. Hij wilde op een lichte manier de filosofie behandelen. Als je meer over een stroming of filosoof wilt weten, moet je een gespecialiseerder werk opzoeken.
Een goede reden om dit boek toch positief te beoordelen zijn de zeer verhelderende tekeningen van de auteur. Daar heb ik werkelijk van genoten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten