vrijdag 6 juli 2012

Boek 45: De boekhandelaar van Kaboel

Schrijver: Asne Seierstad
Jaar van publicatie:2003
Uitg. De Geus
Vertaling: Diederik grit
Oorspr. titel: Bokhandleren i Kabul (J. W. Capellens ForlagAS)

De schrijfster is een Noorse journaliste, die na de val van de taliban een aantal maanden mocht inwonen bij de familie van een boekhandelaar in Kaboel.
De boekhandelaar leek een moderne man, voor Afghaanse begrippen, maar in werkelijkheid was hij nog een echte huistiran van de oude stempel: zijn wil was wet.

De macht van mannen is nog onverminderd groot. Vrouwen hebben weinig in te brengen. Doen wat van ze gevraagd wordt en verder de mond houden.

Het is een vrij journalistiek, afstandelijk verhaal geworden. De schrijfster vertelt veel. De huidige leefomstandigheden in Afghanistan beschrijft ze goed en uitgebreid. Ze maakt wel de aantekening, dat ze maar bij één familie woonde en dat het er in andere, vaak minder welgestelde, families anders aan toe zal gaan. Toch: de omstandigheden in het land zijn goed opgeschreven.

Zelf vond ik het aantal onderwerpen wat groot, het verhaal te omvangrijk. De invloed van de schrijfster op het dagelijks leven in het gezin wordt totaal niet beschreven. Licht onbevredigend dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten