vrijdag 24 juni 2011

Boek 29: Een tijd van verwachting

Schrijver: Marcia Willett
Jaar van publicatie: 2001
Uitg. De Boekerij, Amsterdam
Vertaling: Harmien L. Robroch
Oorspr. titel: Looking forward (Macmillan, London, 1998)

Dit was het eerste boek van Marcia Willett dat in Nederland werd uitgegeven. Er zouden er nog een heel aantal volgen, waaronder vervolgen op dit verhaal over de familie Chadwick. (The Chadwick family chronicles)

De familie woont in Devon, op het landgoed The Keep. Daarheen komen ook de kleine Fliss, Moll en Susanna, nadat hun ouders in Kenia gedood zijn door opstandelingen.
Hun grootmoeder, Freddy, haalt ze van het station. Zij zal voor ze zorgen, hierbij geholpen door Fox en Ellen.  De man van Freddy is omgekomen in de eerste wereldoorlog, haar twee zonen, Peter en John zijn ook beiden dood. Ze heeft dus zelf al veel verdriet te verwerken. Haar zwager Theo steunt haar en alle anderen. Naast Peter zijn in Kenia ook diens vrouw Alison, en zijn oudste zoon James vermoord.
Voor de achtergebleven kinderen was het een traumatische ervaring, die een stempel op hun verdere leven drukt.
Veel steun hebben ze aan hun neef en nicht, de tweeling Kit en Hal, kinderen van John en zijn vrouw Prue.

De weg die de kinderen afleggen naar hun volwassenheid, vormt de inhoud van het verhaal.
Het leest wel vlot, maar ik stoorde me aan de vertaling: het is wel erg 'poffertjes-vertaalwerk': rechtstreekse vertaling van wat er in het Engels stond, naar het Nederlands. We eten hier geen thee en ook andere slordigheden, waarvan ik de (verkeerd afgebroken) kniel-aars als voorbeeld noem, waren storend.
Toch ben ik benieuwd naar deel twee, want ik wil best weten hoe het verder gaat met de familie Chadwick.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten