donderdag 16 juni 2011

Boek 28: De tijd van de vrouwen

Schrijver: Ignacio Martínez de Pisón
Jaar van publicatie: 2006
Uitg. Signature
Vertaling: Dorothea ter Horst
Oorspronkelijke titel: El tiempo de las mujeras (Barcelona, Anagrama,2003)

Hoe goed ken je je naasten eigenlijk?
Dat zou het thema van dit boek kunnen zijn, waarin het leven beschreven wordt van drie zusters en hun moeder, die, nadat hun vader/echtgenoot ploseling is overleden, in een bordeel nog wel, hun leven weer een beetje op de rit proberen te krijgen.

Wat weten ze eigenlijk van die vader? En van de moeder? Van elkaar?

Ieder hoofdstuk wordt verteld vanuit het gezichtspunt van een van de drie zusters: Maria, Carlota of Paloma. De lezer weet daardoor dingen, die de verteller niet weet.

De gebeurtenissen spelen zich af in de periode, waarin Spanje van een dictatuur overging naar een demoratie en koninkrijk, waarin vrouwen geëmancipeerder probeerden te worden.
Ieder van de zussen heeft haar eigen rol. De moeder kan de situatie niet aan, en verdrinkt zich in de pruimenlikeur. Oudste dochter Maria neemt de moederrol op zich, wat door haar jongere zussen niet altij naar waarde wordt geschat. Carlota is getrouwd, maar haar huwelijk loopt stuk en ze trekt weer in bij haar moeder en zussen. Ze accepteert de leidinggevende rol van Maria beslist niet, tot Paloma op een dag rebelleert. Dan trekt Carlota partij voor Maria.
Rebelleren is de rol van Paloma. Ze loopt weg van huis (maar komt weer terug), doet allerlei dingen, waar de rest van haar familie niet blij mee geweest zou zijn, als ze het zouden hebben geweten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten