zondag 8 mei 2011

Boek 22: Staatsraad

Schrijver: Boris Akoenin
Jaar van publicatie: 2004
Uitg. De Geus, Breda
Oorspr. titel: Statski sovetnik (Sacharov 1999, Moskou)
Vert. Arie van der Ent
Uit de serie over inspecteur Fandorin.

Mijn probleem met Russische boeken is, dat ik de namen niet uit elkaar kan houden. Dat was ook nu weer het geval. Alle '...ovitschen' leken, vooral in het begin, op elkaar. Wie was nu bij de politie en wie bij de veiligheidsdienst? En hoe zit de organisatie bij die diensten in elkaar?
Daarbij komt nog, dat het verhaal zich afspeelt in het Moskou van eind negentiende eeuw.

Toch heb ik het boek uitgelezen, hoewel het enige moeite kostte. Het was wel erg langdradig. Maar op de een of andere manier boeide het toch. Fandorin, krijgt concurrentie van een vorst uit de hoofdstad (Petersburg) bij het oplossen van misdaden in Moskou. Sterker nog: hij wordt verdacht van de aanslag op de nieuwe gouverneur-generaal van Moskou. De dader daarvan gaf zich uit voor Fandorin. Al snel bewijst deze echter zijn onschuld en weet de dader te ontmaskeren.
Grin is de aanvoerder van de groep bommenwerpende anarchisten. Hem vinden is voor Fandorin en zijn mannen de hoogste prioriteit. De namen van Grin's helpers zijn bekend, wanneer een van de rebellen gepakt wordt. Een voor een worden ze gedood, maar Grin ontsnapt telkens weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten