dinsdag 13 juli 2010

Boek 33: Zusje

Schrijver: Camilla Läckberg
Jaar van publicatie: 2008
Uitg. Anthos, Amsterdam
Oorspronkleijke titel: Olycksfågeln (Forum, Stockholm 2006)
Vertaling: Elina van der Heijden en Wiveca Jongeneel.

Al enige tijd wilde ik een boek lezen van Camilla Läckberg, maar het kwam er steeds niet van. Nu zag ik dit in de bibliotheek en nam het mee. Een succes: ik las het achter elkaar uit.

Het is een echte Zweedse thriller. De hoofdpersonen worden niet alleen tijdens hun werk gevolgd, maar hebben ook een privéleven.

De mensen op het politiebureau van Tanumshede hebben het druk. Patrik, hoofdpersoon, en Martin gaan naar een auto ongeluk. De omstandigheden waaronder dit gebeurd is, maken Patrik wat onrustig: hij heeft er vraagtekens bij, zonder duidelijk te kunnen zeggen waarom. Hij gaat dus een en ander uitzoeken.

Tegelijkertijd worden in Tanumshede opnamen gemaakt voor een real life soap. Deelnemers zijn oude bekenden van de Zweedse televisiekijkers: de meesten hebben eerder meegedaan aan andere real life programma's, als Big Brother, enz.
Een van de deelneemsters wordt dood aangetroffen. Ook dat moet uitgezocht worden door Patrik en zijn mensen.

Vooral de kijkjes achter de schermen bij het tv-programma, en wat het zoal teweeg brengt in een plaatsje als Tanumshede, maakten dat het verhaal boeide, en dat maakte het ook anders dan andere Zweedse thrillers die ik tot nu toe las. Ook de problemen, die Patrik had met zijn drukke werkzaamheden, terwijl hij op het punt stond om te gaan trouwen met Erica, zijn vriendin, hielden het verhaal levend.

Een spannend boek, met een niet zo geloofwaardig einde, dat je op een paar kilometers afstand aan zag komen. Toch ga ik meer lezen van Läckberg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten